Novice

Sreda, 1. marec 2023

Odpiralni čas marca

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta marca odprta po zimskem odpiralnem času. Zaradi priprave nove razstave bo galerija od 13. do 22. marca 2023 zaprta.

Četrtek, 16. februar 2023

Tavčarjevo leto

Letos mineva 100 let od smrti pisatelja Ivana Tavčarja, zato je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Tavčarjevo leto. V Loškem muzeju ob tej priložnosti pripravljamo pester program, ki bo potekal vse leto in se bo odvijal tako v muzeju kot Dvorcu Visoko.

Petek, 3. februar 2023

Razstavni program 2023

V letu 2023 bomo v muzeju vzpostavili novo stalno zbirko starih knjig iz knjižnice dr. Ivana in Franje Tavčar, v Galeriji na gradu bomo predstavili življenjski opus industrijskega oblikovalca Marjana Žitnika in Dolgo 19. stoletje, v Galeriji Ivana Groharja nadaljujemo serijo Sodobne tendence, v Okroglem stolpu pa bo med drugim gostoval bienale tekstilne umetnosti BIEN.

Sreda, 1. februar 2023

Odpiralni čas februarja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do nedelje od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00.

Četrtek, 26. januar 2023

Odprtje razstave Gorana Tomčića Pompom mreže Škofja Loka

V Galeriji Ivana Groharja smo odprli razstavo Pompom mreže Škofja Loka v Berlinu živečega hrvaškega umetnika Gorana Tomčića. Gre za prvo celovito razstavno predstavitev dolgoročnega participativnega projekta, v okviru katerega umetnik od leta 2015 v sodelovanju s publiko vzpostavlja trenutne situacije in prostorske instalacije po vsem svetu.

Sreda, 25. januar 2023

Kmetijsko-gozdarska zadruga z. o. o. Škofja Loka

Živinoreja je bila na Loškem, zlasti v Poljanski in Selški dolini, že od nekdaj pomembna gospodarska panoga. V drugi polovici 19. stoletja se je začela usmerjati v govedorejo ter predelavo mesa in mleka, za kar so bili odločilni trije dejavniki: zemljiška odveza, ki je kmeta gospodarsko osamosvojila, uvajanje novih pasemskih živali in zadružništvo.

Ponedeljek, 23. januar 2023

Na stičišču telesnosti in razkroja

V galeriji Media Nox so študentje umetnostne zgodovine mariborske filozofske fakultete na letošnji semestrski razstavi predstavili nekatera izjemna, a redko videna dela našega rojaka, slikarja Franceta Miheliča. Risbe in grafike, ki so jih izbrali za razstavo, zajemajo dve pomembni temi, ki sta Miheliča spremljali skozi celotno življenjsko ustvarjanje – krajino in figuro.

Četrtek, 19. januar 2023

Podaljšan odpiralni čas muzeja

V sredo, 25. januarja

V sredo, 25. januarja 2023, bo Loški muzej odprt do 18. ure. Vabljeni na ogled naših stalnih zbirk, razstave Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec ter Umetnik živi muzej Tomislava Brajnovića, ob 18.00 pa v Galerijo Ivana Groharja na odprtje razstave Gorana Tomčića.

Torek, 17. januar 2023

Iščemo nove vodičke in vodiče

Loški muzej vabi k sodelovanju vse, ki jih veseli delo vodiča oz. vodičke v muzeju, predvsem študente in študentke zgodovine, arheologije, etnologije, umetnostne zgodovine, likovne pedagogike ter drugih humanističnih in družboslovnih smeri. Prijave zbiramo do 1. 2. 2023!

Petek, 13. januar 2023

Likovna razstava Marjana Prevodnika v Sokolskem domu Škofja Loka

V Galeriji Sokolskega doma Škofja Loka so odprli likovno razstavo Ni edine in zveličavne poti, kako napačno slikati slikarja in likovnega pedagoga Marjana Prevodnika. Poleg slik, povečini na temo abstrahirane krajine, predstavlja še prostorske instalacije, ki harmonično dopolnjujejo njegova slikarska stremljenja in rešitve.