Dogodki

15 jun Sob
Prost vstop

Poletna muzejska noč že od leta 2002 predstavlja največjo promocijo slovenskih muzejev, galerij in drugih ustanov, ki pripravljamo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture in zgodovine. Letošnja bo potekala v soboto, 15. junija, ko bo muzej odprt od 18.00 do 21.00, vstop pa bo v tem času brezplačen.

Obiščete lahko:

Loški muzej Škofja Loka

Škoparjevo hišo

Vabljeni!

16 jun Ned
Prost vstop

V okviru Evropskih dnevov arheologije vas bomo popeljali po arheološki zbirki Loškega muzeja. Zbirka z najdbami s številnih najdišč predstavlja poselitev loškega ozemlja vse od paleolitika, preko bakrene, bronaste in železne dobe do antičnega in poznoantičnega obdobja, iz katerega je bogata materialna kultura rimskih staroselcev, vzhodnih Gotov in Langobardov. To obdobje se je zaključilo z naselitvijo Slovanov, z letom 973 pa se je začela pisna zgodovina loškega gospostva.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri odstiranju najstarejših obdobij človekove preteklosti!

19 jun Sre
Prost vstop

Vabimo vas na javno vodstvo po razstavi Hranilec si. Z ukradenim glasom. sodobnega vizualnega umetnika Mita Gegiča, ki deluje na področju slikarstva. Po razstavi vas bosta popeljala avtor del ter kustos razstave Boštjan Soklič.

Glavna tematika Mita Gegiča je lovstvo, ki ga upodablja kot komentar na človeško ravnanje z naravo in neuravnovešenimi razmerji moči. Svoj koncept domiselno združuje z etičnimi pomisleki, ki se dotikajo migracijske krize, toksične moškosti in živalske industrije. 

22 jun Sob

Preživite dopoldne na Loškem gradu! Z muzejskim vodnikom se odpravite na ogled stalnih zbirk ter spoznajte bogato naravno in kulturno dediščino Škofjeloškega, nato pa se s kuponom odpravite še v Grajsko kavarno Škofja Loka na kavo in odličen razgled na srednjeveško mesto.

Cena: odrasli 7 EUR, seniorji (65+) 5 EUR, dijaki in študenti 4 EUR (vključuje vstopnico v muzej, vodenje in kavo po izboru v Grajski kavarni Škofja Loka)

Vabljeni!

22 jun Sob
Prost vstop

Na delavnici si bomo ogledali muzejsko zbirko del Ivana Groharja in se s pomočjo reprodukcij seznanili z obdobjem impresionizma pri nas. Spoznali bomo, na kakšen način so slikali impresionisti, kakšne barve so uporabljali in na kaj so bili pri slikanju najbolj pozorni. Po načelih impresionizma bomo ustvarjali na grajskem vrtu. Izmojstrili se bomo v mešanju barv, uporabi kratkih črtic in pikic, s katerimi bomo upodobili poljubne naravne motive z vrta.

Delavnica je primerna za otroke in starše, starejše od 6 let in je brezplačna.

26 jun Sre
Prost vstop

V sredo, 26. junija 2024, vas vljudno vabimo na slavnostno odprtje razstave sodobne umetniške keramike iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije v novem razstavnem prostoru na podstrešju Loškega muzeja.

Na razstavi bo na ogled izbor sedemintridesetih umetniških del iz zbirke mednarodnega trienala keramike UNICUM Narodnega muzeja Slovenije. Razstavljene bodo umetnine umetnic in umetnikov iz celega sveta, ki raziskujejo likovne in tehnološke možnosti keramike na področju sodobne umetnosti ter v svojih delih tematizirajo izzive našega časa in večna vprašanja človekovega bivanja. Njihova skupna točka je, da se ob izvedbeni dovršenosti poigravajo z inovativnimi likovnimi rešitvami. 

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.