Petek, 13. januar 2023

Likovna razstava Marjana Prevodnika v Sokolskem domu Škofja Loka

Marjan Prevodnik, Soča 1., 2006, mešane tehnike
Marjan Prevodnik, Soča 1., 2006, mešane tehnike
Marjan Prevodnik, Brez naslova, poliptih, mešane tehnik
Marjan Prevodnik, Brez naslova, poliptih, mešane tehnik
+1Marjan Prevodnik, Soča 2., 1999, mešane tehnike
Marjan Prevodnik, Soča 2., 1999, mešane tehnike
Marjan Prevodnik, Krajina, 2020, mešane tehnike

V Galeriji Sokolskega doma Škofja Loka so v četrtek, 12. januarja 2023, odprli likovno razstavo slikarja in likovnega pedagoga Marjana Prevodnika z naslovom Ni edine in zveličavne poti, kako napačno slikati. Odprtje razstave je z uvodnim nastopom pospremila zasedba klarinetistov Retrospektivci, umetnika, njegovo ustvarjanje in razstavljena dela pa je predstavil mag. Željko Opačak. Razstava je prerez umetnikovega ustvarjanja v preteklih dveh desetletjih.

Marjan Prevodnik v svojih delih, ki so utelešenja njegovega polaščanja narave, stremi k iskanju izvirno likovnega, skratka vsega, kar odseva individualizirana strukturalno armirana arhitektura slike. Tokrat nam poleg slik (povečini na temo abstrahirane krajine) predstavlja še prostorske instalacije, ki harmonično dopolnjujejo njegova slikarska stremljenja in rešitve. Pred leti je Prevodnik zapisal, da si človek od nekdaj želi prisvojiti vidno okolje, torej vse, kar je vidno očesu. To kot vizualni umetnik rafinirano počne tudi sam. Likovni kritiki v Prevodnikovih delih kot osrednje vodilo njegovega ustvarjanja prepoznavajo linijo, po slikarjevih besedah pa barva, oblika, tekstura in motivna vsebina kot izhodišče in cilj delovanja niso nič manj pomembne. S ciljem oblikovanja (s)likovne površine, ki bi kar najbolj neposredno odražala njegova hotenja, nam avtor svoja poglobljena dojemanja različnih prostorov in bivanjskih sfer podaja v različnih umetniških tehnikah in načinih (od klasičnih slik do asemblaža in inštalacij).

Marjan Prevodnik se je rodil leta 1955 v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1986 diplomiral iz slikarstva pri prof. Gustavu Gnamušu in leta 1989 končal še grafično specialko pri prof. Branku Suhyju. Med letoma 1976 in 1993 je poučeval likovno, deloma pa tudi športno vzgojo v osnovnih in srednjih šolah. Od leta 1993 je pedagoški svetovalec za likovno vzgojo na Zavodu RS za šolstvo v Ljubljani. Je član mednarodnega združenja za vzgojo z likovno umetnostjo InSEA in od leta 2002 eden od treh evropskih predstavnikov v njenem najvišjem posvetovalnem telesu. Avtor dela predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah, v Škofji Loki pa se je nazadnje predstavil pred desetletjem v Galeriji Ivana Groharja. Je dolgoletni član Združenja umetnikov Škofja Loka. Njegova razstava v Sokolskem domu bo na ogled vse do 15. februarja 2023.

Pripravil: Boštjan Soklič