Ponedeljek, 12. oktober 2020

Polne roke znanja

Nov pedagoški program

Spoznavanje klobučarstva v Loškem muzeju. <em>Foto: Katarina Sekirnik</em>
Spoznavanje klobučarstva v Loškem muzeju. Foto: Katarina Sekirnik
Spoznavanje klobučarstva v Loškem muzeju. <em>Foto: Katarina Sekirnik</em>
Spoznavanje klobučarstva v Loškem muzeju. Foto: Katarina Sekirnik
+4Sara Šifrar Krajnik učencem in učenkam predstavlja klekljarstvo. <em>Foto: Katarina Sekirnik</em>
Sara Šifrar Krajnik učencem in učenkam predstavlja klekljarstvo. Foto: Katarina Sekirnik
Na sprehodu po Škofji Loki, mestu rokodelcev. <em>Foto: Katarina Sekirnik</em>
Na sprehodu po Škofji Loki, mestu rokodelcev. <em>Foto: Katarina Sekirnik</em>
V Kreativnicah z mojstrico rokodelko Lili Panjtar. <em>Foto: Katarina Sekirnik</em>
Ustvarjanje z rokami v Kreativnicah. <em>Foto: Katarina Sekirnik</em>

V okviru projekta Zaljubljeni v ustvarjalnost smo pripravili nov pedagoški program Polne roke znanja, ki je hkrati tudi del celodnevnega doživljajskega programa Dan za škofjeloško rokodelstvo – od Loškega muzeja do Kreativnic.

Z novim pedagoškim programom želimo tako predšolskim otrokom kot učencem vseh triad osnovne šole in dijakom približati domačo obrt oziroma rokodelstvo, opozoriti na pomembnost obrti še danes in jih spomniti, da je prenekatera stvar v fizični ali spletni trgovini izdelek ročnega dela ali stroja, ki ga mora ročno upravljati ali nadzorovati človek. Skozi interaktiven program jim želimo približati pomen ohranjanja in varovanja kulturne in naravne dediščine ter jih naučiti spoštovati in ceniti ročno delo, domačo obrt, tradicijo, navade in šege.

Ob ogledu izbranih delov stalne etnološke zbirke Loškega muzeja mladi obiskovalci dodobra spoznajo tradicijo, orodje in elemente ročnega dela ter pomen ustvarjalnosti in iznajdljivosti za rokodelstvo in posledično življenje. Najprej jim predstavimo platnarstvo in barvarstvo, obrti, ki sta med seboj tesno povezani in sta predstavljali izredno pomembno gospodarsko panogo za Škofjo Loko in okolico. Malce dlje se pomudimo pri klobučarstvu, učenci in dijaki spoznajo zgodovino in pomen klobučarstva za Škofjeloško, s pomočjo zgodbe fiktivnega lika Franca Klobučarja pa jim še podrobneje predstavimo delo v klobučarski delavnici in postopke izdelave klobuka. Na kratko se ustavimo tudi pri glavnikarstvu, nadaljujemo pa pri klekljarstvu, kjer predstavimo njegovo zgodovino na Loškem ter osnovna orodja in postopke pri izdelavi čipk. Učencem prve triade ter 4. razreda pri spoznavanju domače obrti oziroma rokodelstva na Loškem pomaga vodička Lisička.

Program Polne roke znanja lahko obiskovalci razširijo v Dan za škofjeloško rokodelstvo – od Loškega muzeja do Kreativnic, ki vključuje še sprehod po točkah Škofje Loke, povezanih z rokodelstvom, ter ustvarjalni program v Kreativnicah, kjer spoznajo mojstrico rokodelko in doživijo ustvarjanje z rokami tudi sami (podrobnejši program si lahko ogledate v spodnji datoteki).

Pilotno izvedbo celotnega pedagoško-doživljajskega programa Dan za škofjeloško rokodelstvo – od Loškega muzeja do Kreativnic smo izvedli v soboto, 19. septembra, ko so nas obiskali učenci 7. razreda OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka v sklopu predmeta Likovno snovanje.

Pripravil: Tadej Curk

Prenesi datoteke