Loški muzej Škofja Loka

Skok na vsebino // Skok na meni

Novičke iz Loškega muzeja

Novičke iz Loškega muzeja Foto: Sašo Kočevar

Četrtek, 30. april 2020

Puštalski umetniški babilon

Edi Sever: Loka, 2018, akvarel. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Edi Sever: Loka, 2018, akvarel. Foto: Fototeka Loškega muzeja
Avgust Babnik: Odsevi Sore, 2019, digitalna fotografija. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Avgust Babnik: Odsevi Sore, 2019, digitalna fotografija. Foto: Fototeka Loškega muzeja

Lepo je, kadar se združi več kot ducat sokrajanov z željo po likovnem izražanju in skupnem nastopanju. Še lepše je, če ta skupina počne nekaj, kar je všeč njim in kar je zanimivo in privlačno še za druge, naključne in stalne spremljevalce posebno žlahtne dejavnosti, ki je hrana za duha. Ustvarjalci, povezani v okviru neformalnega združenja Puštalcev, niso enotna skupina v vsebinskem smislu, čeprav jih vežejo nekatere skupne poteze. Po večini so ljubiteljski ustvarjalci, ki pa se jim pridružujejo tudi profesionalci. Z likovnimi sredstvi si družno prizadevajo spremljati življenje svoje okolice in ji vračati svoj pogled, ki ga prepoznavamo v njihovih delih.

Ideja o ustanovitvi likovne skupine Puštalcev se je rodila v glavi vsestranskega likovnega samorastnika iz Puštala Avgusta Babnika. Babnik je bil prvi, ki je spregovoril o potrebi po razstavnih prostorih za avtorje iz Puštala, kjer je skoraj desetina vseh prebivalcev likovnih ustvarjalcev. S svojimi razmišljanji in pobudo za bolj organizirano delovanje puštalskih umetnikov je 17. decembra 1997 seznanil takratnega ravnatelja Glasbene šole Škofja Loka Tineta Bogataja, ki je Babnikova prizadevanja in ideje v duhu vzajemnega sodelovanja podprl. Puštalskim likovnim ustvarjalcem se je tako ponudila možnost razstavljanja v prostorih puštalske graščine, kjer domuje Glasbena šola Škofja Loka.

Neformalno združenje se je “zgodilo” 22. maja 1998 s prvo odmevno razstavo v puštalski graščini, pri kateri je sodelovalo osem avtorjev. Tekom let se je število članov spreminjalo, danes jih skupaj razstavlja več kot 15. Zanimivo je, da je bil edini pogoj za pridružitev skupini lokalna pripadnost oziroma kraj bivanja. To je poleg likovne dejavnosti tudi edina skupna točka med pisano druščino ustvarjalcev, ki so si med seboj različni tako po umetniških govoricah, načinih in tehnikah kot tudi generacijah.

V 21 letih obstoja se Puštalci s svojimi deli redno predstavljajo v kapeli puštalskega gradu in Sokolskem domu. Svoje skupinske ali samostojne razstave običajno posvečajo dnevu žena, prazniku kulture ali decembrskim praznikom. Gostoljubnost jim je pred leti ponudil tudi Okrogli stolp Loškega gradu, letos Knjižnica Ivana Tavčarja v Škofji Loki, nekajkrat pa so gostovali še v bližnjih krajih. Eden prvih, ki je fenomenu Puštalcev namenil posebno pozornost, je ugledni in zaslužni loški profesor filozofije Ivan Golob, ki je puštalsko tvornost prvi strokovno ovrednotil in izpostavil pomembno dejstvo, da so vsi puštalski umetniki miselno in čustveno povezani z delovanjem škofjeloške glasbene šole in skupno vpeti v loško in tudi širše slovensko kulturno življenje. Kot taki so za Puštal in Škofjo Loko neprecenljivi.

Puštalci so negovalci tradicionalnih slikarskih tem in vsebin. Še vedno ostajajo zvesti intimnemu odnosu do motivike in ohranjajo stik z viri svojega ustvarjanja. Zavezani umetnostnozgodovinskemu izročilu Puštala in Škofje Loke so poustvarjalci vizualnih in pomenskih lastnosti narave in predmetnosti nasploh, četudi nekatera dela pričajo o zanimanju za abstraktne rešitve ter simbolistične in postmodernistične vizualne prakse. Kot občutljivi posamezniki in kritični opazovalci se odzivajo na zunanje dražljaje, smelost in srčnost pa jih usmerjata v kritiška opazovanja in upodabljanja sveta, ki jih obdaja. Umetniške dosežke Puštalcev v polni meri navdihuje okolje, v katerem nastajajo, in seveda bogata loška kulturnozgodovinska dediščina, katere duhovni nasledniki brez dvoma so. Tega se tudi zavedajo. Kraj Puštal s svojo razgibano in slikovito okolico že sam po sebi nagovarja sodobne likovne ustvarjalce s podobno močjo kot njihove predhodnike, ki so v puštalski graščini bivali. V njej sta živela in delala eden naših prvih impresionistov – slikar Rihard Jakopič in prvi slovenski umetniški fotograf Avgust Berthold, ki se je v graščini rodil in tam preživljal mlada leta. Tudi zadnja puštalska baronica, gospa Hildegarda Svoboda von Wolkensperg, se je v mladosti ukvarjala s slikarstvom.

Temeljna značilnost puštalskih tvorcev je želja po razpoloženjskem podajanju narave in krajine, upodabljajo pa tudi vedute, tihožitja in žanrske prizore. Ker so doživetja puštalskih umetnikov različna, je pestra in raznolika tudi njihova umetnost. Med njimi so slikarke in slikarji, fotografi, kiparji in rezbarji, včasih pa k sodelovanju na razstavah povabijo še osnovnošolce in kolege – likovne umetnike od drugod.

Ena pomembnejših slikarskih zvrsti v snovanjih Puštalcev je že od začetka krajinarstvo. Težnja po upodabljanju “puštalske” krajine je opazna zlasti pri slikarjih in fotografih. Kar zadeva stil, pri slikarjih, ki jih je med Puštalci največ, prevladujejo realistične tendence, nemalokrat s primesmi dediščine impresionizma in postimpresionizma. Tudi fauvizem, barvni simbolizem in ekspresionizem imajo med Puštalci svoje zastopnike. Da bi ohranjali in dvigovali kakovostni nivo, so se že v prvem obdobju delovanja odločili, da bo njihova dela za skupinsko razstavo izbiral strokovnjak. S Puštalci so v teku let sodelovali profesor filozofije in umetnostne zgodovine Ivan Golob, umetnostni zgodovinar dr. Mirko Juteršek, umetnostni zgodovinar in kustos Loškega muzeja Boštjan Soklič ter slikarka Agata Pavlovec.

Na ustvarjalnih poteh se člani združenja v svojih pogledih včasih razhajajo, a polni kreativnih moči in iskrivosti še vedno nastopajo skupaj. Zavedanje obstoja neraziskanih možnosti v omejenih, umetnosti ne preveč naklonjenih razmerah, izpričuje močno umetniško hotenje, kar je v okviru dejavnosti sorodnih slovenskih združenj redko. Ta vitalizem jih napeljuje na vrsto aktivnosti, ki se manifestirajo v obliki tradicionalne letne likovne razstave v puštalski graščini, skupinskih ali individualnih razstav članov v Sokolskem domu v Škofji Loki in drugod po Sloveniji. Razstave Puštalcev, vedno pospremljene s krajšim kulturnim programom domačih glasbenih, gledaliških in drugih izvajalcev, ki dogodek popestrijo in požlahtnijo, so že davno tega postale nepogrešljiv del loškega kulturnega dogajanja. Člani skrbijo, da delo nikoli ne zastane, največ pa jim pomenijo zadovoljni in številni obiskovalci njihovih razstav. V Škofji Loki smo se na dela Puštalcev navadili, tako da bi se brez njih v nas pojavila praznina.

Puštalci svoje koncepte rešujejo dosledno in dovolj dognano, vse pa preveva želja po iskanju novih izraznih možnosti in stalnem izpopolnjevanju. S svojim gradivom so zaznamovali dolgo časovno obdobje in s tem postali akterji loške kulturne zgodovine. Mnogi med njimi so za svoje delo prejeli številne nagrade. Le z odprtostjo in razumevanjem domače (lokalne) likovne tvornosti lahko ustrezno ovrednotimo pomensko težo Puštalcev, ki so nesporno pomemben dejavnik loške likovne scene in njen kulturni akter. Številne razstave in še vedno prisotna dejavnost umetnikov iz Puštala, ob dejstvu, da je mnogo podobnih združenj na Slovenskem že zamrlo, dokazujeta izjemno trdoživost in kulturno-umetniško vlogo ter pomen puštalskega likovnega kolektiva v razvoju likovno ustvarjalne in razstavne dejavnosti na Loškem, Gorenjskem, in lahko bi rekli, tudi v Sloveniji. Puštalci so dosegli najvišji cilj z uveljavljanjem množičnega zanimanja za likovno estetiko, to pa je nekaj, kar v drugačni, a ne vedno prijetni luči prikazuje našo vsakdanjost. Puštalci so združenje, ki je preživelo mnoga nihanja v našem življenju in preneslo tudi različnost odnosa družbe do ustvarjanja v umetnosti. V desetletjih obstoja je združenje postalo pomemben element loške kulturne ustvarjalnosti, po kateri je Škofja Loka z okolico prepoznavna. V teh letih so pokazali izredno življenjsko moč in nas prepričali z nenehnim iskanjem novega.

Pripravil: Boštjan Soklič

Deli naprej


Prijavite se na Novičnik

Novice in dogodki Loškega muzeja direktno v Vaš e-predalnik!

Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke, s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na našem spletnem mestu

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Loški muzej Škofja Loka Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
_pk_ref
_pk_cvar
_pk_id
_pk_ses
...
Matomo Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Matomo (ex Piwik).
Matomo politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Matomo (opt-out)
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletno mesto Loški muzej Škofja Loka.