Četrtek, 29. november 2018

V Loškem muzeju se je končal večletni projekt restavriranja stenskih poslikav v grajski kapeli

Kapela na Loškem gradu
Kapela na Loškem gradu

V Loškem muzeju smo uspešno zaključili z večletnim projektom restavriranja stenskih poslikav grajske kapele. Restavriranje, ki ga je izvedel Restavratorski center Zavoda za kulturno dediščino RS, se je začelo leta 2013, ko so bile opravljene prve sonde. Nato so od leta 2014 dalje sledile različne faze vse do zdaj, ko so se odkrili tudi vsi prizori v spodnjem delu kapele. Le-ti zdaj, skupaj s poslikano kupolo, po mnogih desetletjih spet tvorijo celoto. Vidna je glavnina poslikav, neodkriti ostajajo le še nekateri dekorativni deli poslikav na pilastrih, o prezentaciji katerih pa se stroka še odloča.

Kapelo je leta 1915, v času 1. svetovne vojne poslikal Anton Jebačin po naročilu uršulink, takratnih lastnic gradu. Le te so se kljub vojnim razmeram in temu, da je bila na gradu takrat bolnišnica za ranjence s soške fronte, odločile, da se kapela do konca poslika.

Čas zaključka zadnje faze restavriranja 25. novembra letos pa sovpada s časom, ko je tudi Jebačin 13. novembra, pred malo več kot sto leti, dokončal poslikave. Obenem pa se ujema tudi s praznovanjem stote obletnice konca prve svetovne vojne, ki ji je muzej posvetil svojo osrednjo muzejsko razstavo in v katero je s svojimi poslikavami zato vključena tudi grajska kapela. Ob koncu restavriranja je Restavratorski center postavil nazaj na svoje staro mesto tudi ene najznamenitejših primerov slovenskih baročnih oltarjev iz 17. stoletja, Dražgoške zlate oltarje.