Sreda, 29. marec 2023

Glasba v Škofjeloškem pasijonu v preteklosti in sedanjosti

Za Škofjeloški pasijon je, tako kot za njegove vzornice – ljubljanske kapucinske procesije, značilno, da je bila to v prvi vrsti govorjena in ne peta prireditev. Tudi rokopis patra Romualda pevce, glasbenike in glasbene inštrumente navaja zgolj na redkih mestih.

Sreda, 29. marec 2023

O slikarju, ki je ljubil zeleno

V Loškem muzeju hranimo nekaj del slikarja Evgena Sajovica, ki se je v zgodovino slovenske likovne umetnosti vpisal kot eden naših najpomembnejših krajinarjev 20. stoletja. Kolegi iz vrst Kluba neodvisnih slovenskih umetnikov so ga imeli za posebneža, ki je bil zmožen "skupaj naslikati dve tako nasprotujoči si skrajnosti, kot sta modra in zelena".

Sreda, 29. marec 2023

Loške vedute Janeza Hafnerja

Janez Hafner spada med pomembnejše slovenske slikarje urbanega pejsaža. Pred kratkim smo v okviru raziskovanja opusov loških likovnih umetnikov dokumentirali sedem njegovih del na temo loške krajine, v osnovi namenjenih slikovni opremi koledarja. Gre za risbe srednjega formata, izvedene v tehniki risbe s tušem leta 2011.

1 apr Sob
1. 4. 2023 @ 11:00

Vodeni ogled cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu
Prost vstop

Ste vedeli, da je cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ena najstarejših romarskih cerkva na Slovenskem in ena od treh evropskih cerkva, v katerih hranijo kitovo rebro? Te in številne druge zanimivosti lahko izveste na javnem vodstvu po cerkvi!

12 apr Sre
12. 4. 2023 @ 19:00

Pripovedke ob peči: Paciferka, pripoved v glasbi in besedi

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

Škoparjeva hiša
Prost vstop
Vprašanja, ki se porajajo v izboru tokratnih pripovedi, presegajo generacijsko in splošno časovno razmejevanje ter se zdijo večna: s kakšno upravičenostjo mama umori svoje dete? Kakšni so načini, s katerimi ženske rešujejo svojo dušo in telo? Kolikokrat se morata ženska lepota in modrost skriti pod kožo, ker bi ji bilo sicer ...
19 apr Sre
19. 4. 2023 @ 18:00

Pogovor s Francem Novincem

Cikel pogovorov z umetnicami in umetniki v Galeriji Franceta Miheliča

Prost vstop

V sklopu pogovorov z umetniki bomo v prostoru Zbirke v nastajanju v srednjeveški Kašči poklepetali s škofjeloškim slikarjem, nekdanjim profesorjem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter častnim občanom Škofje Loke Francem Novincem.

Ohranjamo preteklost
za prihodnost.

Odpiralni čas


Zimski odpiralni čas Loškega muzeja (november–april)

Torek–nedelja: 10.00–17.00

Zadnji vstop v muzej je pol ure pred zaprtjem.


Deli naprej