Petek, 24. september 2021

Špitalska cerkev na Spodnjem trgu v Škofji Loki

Špitalska cerkev je bila zgrajena po velikem požaru, ki je leta 1698 prizadel Spodnji trg. Trenutno na njej izvajajo nujna vzdrževalna dela kot del prizadevanj za oživitev Spodnjega trga in cerkve, ki je bila sicer v preteklosti le redko odprta za javnost.

Torek, 21. september 2021

Brezmadežna na prižnici v Crngrobu

Romarska cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ima bogato baročno notranjo opremo, med drugim tudi stranski oltar sv. Lucije, na katerem stoji zanimiv kip Brezmadežne z detetom v desnici in žezlom v levici.

Petek, 17. september 2021

Novo v videoarhivu

Pogovor s Simonom Mlakarjem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnikom Simonom Mlakarjem ob njegovi razstavi To je naše vesolje, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled od 21. julija do 12. septembra 2021.

1 okt Pet
1. 10. 2021 @ 17:00

Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku

Prost vstop

V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih zaznamuje tema Dober tek!, in projekta treh gorenjskih muzejev Naša kuhna kustos za arheologijo Jože Štukl pripravlja predavanje, na katerem bo skušal ob pomoči najstarejših zgodovinskih virov osvetliti začetke pivovarstva in vinarstva na ozemlju Loškega gospostva.

6 okt Sre
6. 10. 2021 @ 19:00

Pripovedke ob peči: Čudežna moč žensk

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Štiri ženske različnih generacij prinašajo več kot štiri različne ženske zgodbe in pravljice. Svojim junakinjam so dale glas, da so izstopile iz sence in spregovorile o ženskih usodah. Vabljeni na pripovedke ob peči!

8 okt Pet
8. 10. 2021 @ 17:00

Od zrna do kruha

Delavnica peke kruha

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Na delavnici, ki bo potekala v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine in projekta Naša kuhna, bo mojster pek prikazal postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Ogledali si bomo ogledali tudi etnološke zbirke ter spoznali nekdanjo prehrano in bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov.

Ohranjamo preteklost
za prihodnost.

Odpiralni čas


Poletni odpiralni čas Loškega muzeja (maj–oktober)

Torek–nedelja: 10.00–18.00

Zadnji vstop v muzej je pol ure pred zaprtjem.


Naša nova pridobitev

Mavčni odlitek za portret Ivana Tavčarja, delo Metoda Frlica, 58 x 40 x 30 cm <em>Foto: Barbara Sterle Vurnik</em>
Metod Frlic: Ivan Tavčar, 2017
Za donacijo se zahvaljujemo kiparju Metodu Frlicu in Alexu Luckmanu.  
Preberi več

Deli naprej