Andrej Štular: Trenutna razstava

Virtualno odprtje

12. 4. 2021 @ 18:00
Na spletu

V Galeriji Ivana Groharja predstavljamo več kot 40 del sodobnega kranjskega vizualnega umetnika Andreja Štularja, ki pri svojem ustvarjanju povezuje različne likovne tehnike in medije. Gre za izbor lutk, ilustracij, stripov, plakatov, slik in prostorskih inštalacij, nastalih v zadnjih desetih letih.

Razstava jeprostorsko deljena na dva enakovredna sklopa. V prvem prostoru, posvečenem ustvarjanju za otroke, Štular predstavlja plakate za sobotne matineje v kranjskem Prešernovem gledališču, knjižne ilustracije, izdane v okviru revije Stripburger (Bežimo, svet se podira! iz serije stripovskih albumov Zverinice iz Rezije v stripu, Medved), lutke in samosvoje prostorske inštalacije. V drugem prostoru, “oddelku za odrasle”, nas sooča s slikami (sklop Fragile), skulpturami (serija Hipnoza) in vizualno podobo 17. festivala Animateka, za katero je poskrbel v letu 2020.

Značilnost Štularjevega umetniškega načina je, da izbrano motiviko podaja s težnjo po optimalni vizualni ekspresiji, posebno pozornost pa namenja vsebini. Umetnik neumorno raziskuje različna polja likovne ustvarjalnosti, jih spaja, razdružuje in tako rekoč “reciklirane” v maniri postopkov ready-made na novo vzpostavlja. V svoja likovna dela praviloma vključuje elemente kolaža in asemblaža, v njegovih eklektičnih zasnovah pa se vedno najde prostor za eksperimentalne načine in improvizacijo.

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer bomo odprtje razstave v ponedeljek, 12. 4. 2021, ob 18.00 izvedli virtualno, z objavo predstavitvenega videa na spletni strani in družbenih omrežjih. Razstavo si bo, če bodo razmere to dovoljevale, možno v živo ogledati od 13. 4. 2021.

Deli naprej