BIEN 2021 v Škofji Loki

Odprtje bienala tekstilne umetnosti

4. 6. 2021 @ 20:00
Prost vstop

BIEN 2021 v Škofji Loki
4. 6.–14. 8. 2021

V sredo, 26. maja, ob 18.00, bo za obiskovalce na terasi Layerjeve hiše (Tomšičeva 32, Kranj) potekalo osrednje odprtje Bienala tekstilne umetnosti BIEN 2021. V četrtek, 20. maja, so se že odprle razstave v Radovljici (Šivčeva hiša, Radovljiška graščina), v petek, 4. junija, ob 20.00, pa vas vabimo na odprtje še v Škofjo Loko (Loški muzej, trg pred Kaščo). Škofjeloški program se bo začel pred Loškim muzejem, nato pa se bomo skupaj pomaknili še na trg pred Kaščo (Spodnji trg, Škofja Loka).

Zbudi se!

Intervencija v muzejsko zbirko, Loški muzej

Projekt se navezuje na 100. obletnico rojstva nemškega umetnika Josepha Beuysa. Kot je v svojih delih Joseph Beuys komentiral okoljske, socialne in politične vidike družbe, v kateri je ustvarjal, tako so študentje Fakultete za dizajn v formi 'tote baga’ vizualno komentirali svoja videnja sodobnih družbenih okoliščin.

Prosimo, ne pozabite nositi maske

Videoselekcija, Loški muzej (muzejska dnevna soba)

K projektu je domača tekstilna umetnica Špela Gale povabila skupino tekstilnih umetnikov z vsega sveta. Prosimo, ne pozabite nositi maske predstavlja mednarodne tekstilne umetnike, ki na duhovite, angažirane in neobičajne načine komentirajo novo normalnost.

Presejanje svetlobe / Light Screening

Svetlobna instalacija, trg pred Kaščo

Projekt na metaforičen način naslavlja prostore, ki so, kot pravijo ustvarjalci projekta, nekakšni urbani med-prostori, pravzaprav negativi urbane mreže. Instalacijo tvori samostojno stoječa konstrukcija v obliki trikotne prizme, kjer lebdita dve siti: večje, trdno vpeto in manjše, gibljivo. Skozi njiju proseva svetloba in tako na tleh posledično ustvarja grafično mrežo senc z različnimi gostotami. Ti svetlobni odtisi simbolizirajo mesto, njegovo večplastno urbano zasnovo, strukture, ki nenehno prehajajo iz ene oblike v drugo. Med nihanjem sit prihaja do delnega zastrtja vira svetlobe, s čimer ustvarjalci opozarjajo na naraščajočo svetlobno onesnaženost okolja in predvsem mest.

Opozorilo

Obveščamo vas, da bo vstop na dogodek možen le ob upoštevanju vseh pogojev za obiskovalce kulturnih prireditev v skladu z veljavnimi odloki Vlade RS in relevantno zakonodajo.

Deli naprej