Historial v Loškem muzeju

Delavnici srednjeveških ščitov na Trgu pod gradom in peke kruha v Škoparjevi hiši

3. 6. 2023 @ 16:00
Škoparjeva hiša
Prost vstop

Srednjeveška prireditev Historial Škofja Loka razkriva materialno in kulturno dediščino Škofje Loke in predstavlja tradicijo najrazličnejših cehov, na podlagi katerih še danes delujejo različne dejavnosti domače in umetnostne obrti. 

Loški muzej na letošnjem Historialu sodeluje z delavnicama:

Srednjeveški ščit

Trg pod gradom, od 10. do 18. ure

Na delavnici bomo z valovito lepenko, pisanimi barvnimi listi in drugimi materiali izdelali srednjeveške ščite, na njih pa upodobili svoje domišljijske grbe. V navdih nam bodo muzejske zgodbe in legenda o škofjeloškem grbu. S ščiti bodo otroci vseh starosti lahko vstopili v srednjeveško Škofjo Loko.

Od zrna do kruha, delavnica peke kruha

Škoparjeva hiša na grajskem vrtu, ob 16.00

Na delavnici peke kruha, ki se bo odvijala v Škoparjevi hiši, nam bo mojstrica peke prikazala postopke zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in dali peči v krušno peč. Vmes nam bo vodička predstavila simboliko, šege in ljudska znanja, povezana s kruhom. Medtem ko se bo naš kruh pekel, si bomo ogledali mlin v muzeju na prostem na grajskem vrtu in spoznali stare postopke, kako pridemo od žita do moke in kaše v mlinu. V družbi vodičke bomo obiskali tudi etnološke muzejske zbirke ter spoznali prehrano in bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov širšega loškega okolja v obdobju od 16. do konca 19. stoletja.

 

Dogodek poteka v okviru praznovanja 1050-letnice Škofje Loke in s podporo Občine Škofja Loka.

Prenesi datoteke