Jata izkušenih ptic

Družbena koreografija v III. življenjskem obdobju

20. 5. 2023 @ 17:00
Prost vstop

Jata izkušenih ptic je ime skupine predstavnic tretjega življenjskega obdobja iz Kranja. Na srečanjih so med seboj delile spomine in zgodbe na življenje v mestu ter jih pod vodstvom Ajde Tomazin in Roka Kravanje prelile v skupen zvočni posnetek prepletajočih se spominov. Na dogodku bomo vsi obiskovalci in obiskovalke dobili slušalke in se z Jato izkušenih ptic odpravili po poti zgodb na zvočni sprehod po mestu in se povezali z vsakdanjim utripom Škofje Loke.

O jati izkušenih ptic

Kaj pomeni nov list življenja? Kakšen je utrip mesta skozi otroške oči? Se bodo lastovke kmalu vrnile? Kdaj bom šla ponovno na sprehod ob reki? Vidiš tole cvetočo češnjo? Zakaj umira Evropa? Kako se razvija mesto?

Po uspešnem preletu Kranja s predstavnicami tretjega življenjskega obdobja se Jata izkušenih ptic seli v druga mesta in svoje vtise, doživetja in zgodbe širi med njihovimi prebivalci. Jata enakovredno razpira poglede in odstira spomine vseh svojih predstavnic, jih spaja med seboj in s pomočjo dialoga ustvarja zgodbo mesta Kranja.

Tokrat Jata izkušenih ptic preletava Škofjo Loko. Subtilno orisuje spreminjajočo se podobo pod seboj, beleži spomine in družbeni utrip mesta, ki je podvržen osebnim doživetjem in vtisom. Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razkriva množičnost sobivajočega percipiranja posamičnega kraja in dogodka ter tako rahločutno spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti. Kljub temu da so ti pogledi intimni in edinstveni, so dovolj splošni, da se lahko v njih posredno prepoznamo, kot tudi občutimo lepoto medsebojnih razlik in naše lastne ranljivosti ter preko kranjske jate na novo pogledamo svoje mesto. Zgodbe, izkušnje in doživetja se odvijajo na slušalkah in s tem Jata izkušenih ptic obiskovalke in obiskovalce vabi, da iz vloge opazovalca in poslušalca prestopijo v začasno skupnost ter jo nadgradijo s svojo prisotnostjo.

Kot je za Gorenjski glas zapisal novinar Igor Kavčič: “Izkušene 'ptice' publiko preprosto posrkajo v svojo jato, z besedami nas zapeljujejo v spomine, tudi naše lastne, s sodelovanjem v performansu pa na nek način poletimo z njimi. Pri tem se zamislimo, nasmejimo, pokimamo slišanemu ali pa si rečemo: Tega pa nimam v spominu. Skratka, letimo.”

Prijave na dogodek

Število jate je omejeno, zato so obvezne rezervacije na: pr@loski-muzej.si in odprti.predali@gmail.com.

Za predstavo je obvezna udobna, športna obutev.

Gibalno ovirane prosimo, da nam to ob rezervaciji sporočite. Zaprošeni boste, da pridete 15 minut pred začetkom predstave, da dobite navodila za prilagojeno spremljanje predstave.

Kolofon

Avtorski koncept, mentorstvo, koreografija, režija in likovna zasnova: Ajda Tomazin
Mentorstvo, sorežija: Rok Kravanja
Nastopajoča jata: Nika Rožej, Vladka Matijevec, Jasna Vitez, Vera-Verinika Planinšek, Lidija Tolič, Polonca Tomazin in Zlata Marn
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Oblikovanje zvoka: Iztok Jug Drabik
Strokovna sodelavka za komunikacijo: Zala Orel
Strokovni sodelavki za delo s predstavniki tretjega življenjskega obdobja: Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović
Fotografija: Maša Pirc
Produkcija: Ajda Tomazin in ODPRTI PREDALI, Zavod za sodobne interdisciplinarne procese Kranj
Koproducenti: Zavod Carnica (Layerjeva hiša), Ljudska Univerza Kranj, Prešernovo gledališče Kranj s podporo Mestne občine Kranj in Ministrstva za kulturo RS