Javno vodstvo po razstavi Crngrob naokrog – zakladnica freskantstva

3. 9. 2022 @ 12:00
Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu
Prost vstop

Na razstavi Crngrob naokrog – zakladnica freskantstva sopostavljamo dvanajst poslikav iz različnih obdobij od konca 13. do sredine 19. stoletja, med drugimi tudi tri kopije iz poslikav v severni ladji, ki jih hrani Loški muzej, in reprodukcijo snete Sv. Ane Samotretje Mojstra Bolfganga, katere original se nahaja v depoju Narodne galerije v Ljubljani.

V Crngrobu je bilo že v srednjem veku priljubljeno romarsko središče in romarji s številnimi darovi niso omogočili le več povečav cerkve, ampak tudi številne stenske poslikave, ki so nastajale skoraj vso stavbno zgodovino. V crngrobški cerkvi so bile odkrite poslikave v več plasteh, na njihovo ohranjenost pa vplivajo številni dejavniki, vse od podlage in izbire pigmentov do izpostavljenosti vremenskim vplivom. Vsebinsko prevladujejo svetopisemske teme s prizori iz Kristusovega in Marijinega življenja in podobe z zavetniki ter svetniki, na katere se verniki obračajo z molitvami in prošnjami (na primer sv. Martin in sv. Krištof).

Po razstavi vas bo popeljala umetnostna zgodovinarka in kustosinja razstave Nina Misson.

Vodstvo po razstavi bo potekalo po vodenem ogledu cerkve Marijinega oznanjenja, ki se začne ob 11. uri.

Rural development | European Commission (europa.eu)

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren Loški muzej Škofja Loka.

Deli naprej