Od osvoboditve do osamosvojitve

Virtualno odprtje razstave

24. 11. 2021 @ 18:00
Na spletu
Prost vstop

Letošnja osrednja razstava Loškega muzeja Škofja Loka v Galeriji na gradu bo posvečena 46 letom razvoja Škofje Loke in loškega območja v času Jugoslavije. Osvetlila bo obnovo med vojno poškodovanih objektov in gradnjo novih, razvoj gospodarstva in industrije, spoznali bomo, katerih življenjskih potrebščin je primanjkovalo, katere proizvode so lahko kupovali v trgovinah in katere v tujini, kako so obdelovali zemljo, kaj so se otroci učili v šolah in kako je potekal vsakdanjik, predstavili bomo tudi vlogo vojašnice in vojske v Škofji Loki ter čas osamosvojitve in nastajanja nove slovenske države. Posebno pozornost bomo namenili razvoju in značilnostim umetniškega utripa Škofje Loke. Nekaj izbranih poglavij (kmetijstvo in poljedelstvo, popularna glasba, otroštvo, praznovanje 1000-letnice Škofje Loke) iz preteklosti Škofje Loke pa bomo preko vsebinskih dopolnitev predstavili v naših stalnih zbirkah. 

Poleg predmetov, bogatega fotografskega in časopisnega gradiva bodo prvič predstavljeni tudi spomini Ločanov na čas Jugoslavije in osamosvojitev Slovenije.

Zaradi neugodnih epidemičnih razmer odprtja v živo ne bo, ampak ga bomo v sredo, 24. novembra, ob 18.00 izvedli virtualno na spletni strani in družbenem omrežju Facebook.

Deli naprej