Odprtje razstave Andrej Perko: Mi hočemo živeti

3. 10. 2018 @ 19:00
Prost vstop

Mi hočemo živeti je najnovejša serija analognih črno-belih fotografij Andreja Perka, v kateri avtor odkrito spregovori o občutljivi temi vojne, njenem nesmislu, vplivu na posameznika, žrtvah in osebnih človeških usodah.

Perko je navdih za pričujoče delo dobil v osebnem dnevniku slovenskega literarnega zgodovinarja dr. Franca Koblarja (Železniki 1889-Ljubljana 1975), ki je bil vojak v avstro-ogrski vojski med letoma 1914 in 1918, v času t. i. velike vojne. Pri tem njegov cilj ni bil rekonstruiranje konkretnih dogodkov, ampak približevanje občutkom, ki jih v posamezniku puščajo posledice vojnih grozot. Perko je svoj fotografski cikel najprej predstavil v svoji fotoknjigi Mi hočemo živeti, kjer fotografije spremljajo izbrani citati iz Koblarjevega osebnega dnevnika. Pričujoča razstava to osnovno idejo nadgrajuje z ambientalno postavitvijo v celostno izkušnjo premisleka o nepopravljivih posledicah vojnih grozot ne le za generacije, ki so jih doživele, ampak tudi za vse, ki so in še bodo sledile.

Avtorjeva razstava je del širšega razstavnega in študijskega projekta Loškega muzeja, posvečenega obeležitvi konca 1. svetovne vojne. Njegov namen je javnosti poleg zgodovinskih dejstev predstaviti tudi svet mnogih “majhnih” osebnih zgodb, ki razkrivajo marsikatera njena manj znana ozadja, ki prav tako pomembno tvorijo živ kolektivni spomin. Celoten projekt in Perkova razstava skušata humanizirati že nekoliko otopel pogled na pojem vojne in okrepiti občutljivost zanjo.

Kustosinja razstave je Barbara Sterle Vurnik. Razstava bo na ogled do 25. 11. 2018.

Deli naprej