Odprtje razstave Nine Koželj: Dobri nameni

26. 1. 2024 @ 18:00
Prost vstop

V Galeriji Ivana Groharja se bo 26. 1. 2024 ob 18. uri s svojimi deli predstavila sodobna vizualna umetnica Nina Koželj. Kot samostojna ustvarjalka na področju kulture že vrsto let sodeluje pri raznovrstnih umetniških projektih, njen umetniški opus pa v večji meri zaznamujejo prostorske instalacije, v katerih posega po raznih medijih. 

Na razstavi Dobri nameni bodo predstavljeni štirje projekti, nastali med letoma 2019 in 2023, in posebej za to razstavo narejen projekt Šestdeset minut.  

Nina Koželj se predstavlja s prostorskimi instalacijami, med katerimi je ena kinetična, ter stensko postavitvijo v visokem reliefu. Razstavljena dela so izvedena v različnih materialih, od keramike, pločevine, plastike do organskih sestavov; denimo prepariranih žuželk. S tem se dotakne področja taksidermije (umetnost ohranjanja živalskih teles za potrebe razstavljanja) in etične komponente razstavljanja mrtvih. 

Prostorski organizmi Nine Koželj, prežeti s kančkom ironije in bizarnega humorja, so rezultat uspešnega združevanja več izrazil in materialov, ki v končni podobi nosijo močno osebno sporočilnost. Pri ustvarjanju ji je v pomoč znanje s področja tehnoloških postopkov ter lastnosti in uporabnosti materialov, s katerimi dela. Z interaktivnimi deli v sodobno slovensko umetnost vnaša svežino, originalnost, sodelovanje in eksperimentalnost, to pa počne suvereno, vsebinsko pomenljivo in duhovito.