Odprtje razstave Sodobna umetniška keramika iz Narodnega muzeja Slovenije

26. 6. 2024 @ 18:00
Prost vstop

V sredo, 26. junija 2024, vas vljudno vabimo na slavnostno odprtje razstave sodobne umetniške keramike iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije v novem razstavnem prostoru na podstrešju Loškega muzeja.

Program odprtja

18.00 – predogled razstave z umetnicami in kustosinjama

19.00 – uradno odprtje z nagovori Saše Nabergoj, direktorice Loškega muzeja, in kustosinj razstave

 

Kustosinji: dr. Zora Žbontar (Narodni muzej Slovenije) in dr. Simona Žvanut (Loški muzej Škofja Loka)

Na razstavi bo na ogled izbor šestintridesetih umetniških del iz zbirke mednarodnega trienala keramike UNICUM Narodnega muzeja Slovenije. Razstavljene bodo umetnine umetnic in umetnikov iz celega sveta, ki raziskujejo likovne in tehnološke možnosti keramike na področju sodobne umetnosti ter v svojih delih tematizirajo izzive našega časa in večna vprašanja človekovega bivanja. Njihova skupna točka je, da se ob izvedbeni dovršenosti poigravajo z inovativnimi likovnimi rešitvami. Razstavljena bodo med drugim tudi nagrajena dela trienalov Patricka Crulisa (Francija), Rhiannon Ewing-James (Velika Britanija), Ines Kovačič (Slovenija), Weronike Lucińska (Poljska) in Thomasa Stollarja (ZDA, Velika Britanija) ter umetnine priznanih slovenskih umetnic zasl. prof. Dragice Čadež, Tatjane Gomboc Jerman, Barbare Jurkovšek, Nataše Sedej, Vere Stanković in Dani Žbontar. Razstava bo tako v sodelovanju Narodnega muzeja Slovenije in Loškega muzeja Škofja Loka odstrla pogled na sodobno produkcijo na področju umetniške keramike v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Z razstavo pa želimo opozoriti tudi na zgodovinsko in arheološko stalno zbirko Loškega muzeja, v kateri so hranjeni številni predmeti iz keramike, med drugim tudi znamenita loška slikana meščanska keramika iz 16. in prve polovice 17. stoletja. Z ogledom muzejskih zbirk in razstave sodobne umetniške keramike boste tako dobili vpogled v tesno povezavo človeka in keramike, ki sega vse od prazgodovine do danes.

Trienale UNICUM je osrednja mednarodna razstava s področja sodobne umetniške produkcije na področju keramike v Sloveniji, ki jo prireja Narodni muzej Slovenije. Dela za razstave izbere mednarodna žirija, ki jo sestavljajo uveljavljeni kuratorji in umetniki. UNICUM je postal referenčni projekt, primerljiv z drugimi sorodnimi prireditvami v svetu. Z mednarodnim razstavnim projektom Trienale UNICUM se tako predstavlja bogata umetniška produkcija na področju keramike po svetu in pri nas. 

Več: www.unicum.si

Spremljevalni program

  • Sobota, 14. 9. 2024 – Dan keramike:

- vodstvo s kustosinjama razstave ob 11.00

- ustvarjalna delavnica iz gline za družine ob 14.00

- prodajne stojnice z uporabno in umetniško keramiko na grajskem dvorišču

  • Sreda, 6. 11., ob 18.00: doc. Kristina Rutar, predavanje Keramika in kinetika ter predstavitev Zavoda za sodobno keramiko in kulturo – Fuzija
  • Sobota, 16. 11., ob 11.00: ustvarjalna delavnica iz gline za družine
  • Sreda, 4. 12., ob 18.00: vodstvo s kustosinjama razstave