Pletarstvo – oplet tradicije

Odprtje razstave

15. 9. 2021 @ 18:00
Prost vstop

Vabljeni na odprtje razstave Pletarstvo – oplet tradicije, ki se bo začelo ob 18.00 v Rokodelskem centru DUO in nadaljevalo v Okroglem stolpu Loškega gradu.

Pletarstvo je bilo v preteklosti močno razvito kot hišna obrt, danes pa to tradicijo nadaljujejo le še redki mojstri. Na Škofjeloškem je bilo razvito predvsem pletarstvo iz vrbovih šib in leskovih viter, iz katerih so pletli najrazličnejše izdelke – od izdelkov za hišna opravila in delo na polju pa vse do pletenega pohištva. Na razstavi v Okroglem stolpu Loškega muzeja predstavljamo pogled v preteklost z razstavo muzejskih pletarskih predmetov in fotografskega arhiva, v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka pa zgodbo pletarja Janeza Krišlja, ki izhaja iz pletarske družine in je eden redkih nosilcev pletarskega znanja.

Razstava poteka na dveh lokacijah in s tem prepleta dve sodelujoči instituciji. Predstavlja zaključek poglobljenega raziskovanja pletarstva na Škofjeloškem in širšem Gorenjskem z dokumentiranjem pletarskih postopkov ter pripravo priročnika in izobraževalnega filma na temo pletarstva, ki bo vključen tudi v razstavo. V prvi fazi bo razstava dvodelna in postavljena na dveh lokacijah, v drugi fazi pa se bosta razstavi združili v prostorih Okroglega stolpa v Loškem muzeju.

 

Vsebine so del projekta Roko-delci, ki na območju LAS loškega pogorja povezuje Lokalno akcijsko skupino loškega pogorja, Razvojno agencijo Sora (RC DUO Škofja Loka), Loški muzej Škofja Loka in Območno obrtno-podjetniško zbornico Škofja Loka.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino odgovarja Loški muzej Škofja Loka, ki je nosilec aktivnosti.

Deli naprej