Rdeče zlato: Žafran v Škofji Loki

31. 5. 2024 @ 16:30
Loški grad
Prost vstop

V okviru akcije Dobimo se na vrtovih vas vabimo na sprehod po grajskem vrtu z višjo kustosinjo Biljano Ristić in predavanje o žafranu z Ivanom Manganijem in Anjo Bukudur iz podjetja Žafran Tolmin.

Višja kustosinja Biljana Ristić nam bo orisala zgodovino žafrana in njegovo uporabo na Loškem področju, nato pa nam bo na sprehodu po Grajskem vrtu predstavila njegovo preteklost od srednjega veka do sester uršulink ter njegovo vlogo danes. S kustosinjo pedagoginjo dr. Simono Žvanut si bomo ogledali tudi Georgico Curioso Aucto (1715/16) – priročnik meščanstvu in plemstvu za vodenje posesti protestantskega plemiča Wolfganga Helmharda von Hohnberga, v katerem je eno poglavje posvečeno prav pridelavi žafrana. Knjigo hranimo v Loškem muzeju v zbirki Knjižnica Ivana in Franje Tavčar iz dvorca na Visokem v Poljanski dolini.

Ivan Mangani in Anja Bukudur se že nekaj let ukvarjata z gojenjem žafrana. Predstavila nam bosta njegove lastnosti, načine gojenja ter uporabo v kulinariki in v zdravilne namene.

Večer lahko nadaljujete na večerji z žafranovimi jedmi v gostilni Pr'Pepet. Za več informacij in rezervacijo se obrnite na zafran.tolmin@hotmail.com ali na gostilno Pr'Pepet.

-

Dobimo se na vrtovih je dogodek, s katerim poudarjamo bogastvo in raznolikost zgodovinskih in sodobnih parkov in vrtov širom po Evropi, letošnja tema dogodkov bo pet čutov v vrtu.

Več: https://www.arboretum.si/arboretum/dobimo-se-na-vrtovih-2024/

Organizacija: Loški muzej v sodelovanju z Žafran Tolmin.