Vodstvo po grajskem in zaprtem grajskem vrtu

Dobimo se na vrtovih

2. 6. 2023 @ 10:00
Prost vstop

Grajski vrt z lipovim drevoredom in nekdanji samostanski vrt ob vznožju Loškega gradu imata dolgo in pestro zgodovino. Začetkom grajskega vrta lahko sledimo že v zgodnji novi vek, podoba obeh vrtov pa se je precej spremenila začasa sester uršulink in kasneje med obema vojnama. Idejni naslednik uršulinskega samostanskega vrta je zaprti grajski vrt, ki kot prostor miru in meditacije predstavlja enega od uveljavljenih srednjeveških tipov samostanskega vrta, imenovanega hortus conclusus.

Pridružite se nam na vodenem sprehodu, med katerim bomo spoznali zanimive zgodbe, ki jih skrivajo kotički grajskega vrta na Loškem gradu!

Dogodek je del pobude Dobimo se na vrtovih (Rendez-vous aux jardins), ki jo francosko ministrstvo za kulturo že dvajseto leto pripravlja prvi konec tedna v juniju. Leta 2018 se je razširila na evropske vrtove in parke, njen namen pa je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov. V letošnji pobudi sodeluje 20 slovenskih parkov in vrtov, program si lahko ogledate na povezavi.

 

Dogodek poteka v okviru praznovanja 1050-letnice Škofje Loke in s podporo Občine Škofja Loka.