Živel je kralj Matjaž – glasbeno-pripovedovalska predstava

Ploščad na grajskem vrtu Loškega muzeja Škofja Loka

3. 9. 2023 @ 18:00

Predstava obravnava motiv Kralja Matjaža v slovenskem ljudskem izročilu in širše. Glasbeno-pripovedovalska skupina Bajate poslušalce povedejo v svet pravljic, pesmi, pripovedk, legend in urbanih legend o spečem kralju. Ker je ohranjenih kar nekaj različic zgodb, ustvarjalci v soustvarjanje predstave povabijo poslušalce na način, da jim na posameznih delih predstave prepustijo odločanje o poteku predstave. 

Ustvarjalci pa se z zgodbami in glasbo ne sprehajajo le po različnih geografskih enotah, ampak tudi po različnih zgodovinskih obdobjih in kulturno-umetniških prostorih. Motiv Kralja Matjaža je namreč bil, je in najbrž še dolgo bo vir navdiha mnogim umetnikom. Ustvarjalci v predstavo tako vključujejo tudi uglasbitve pesmi in besedil z motivom Kralja Matjaža znanih slovenskih pesnikov in pisateljev. Izvajajo pa tudi ljudske pesmi s tradicionalnimi glasbili, glasbene priredbe in avtorske skladbe – vse tako ali drugače povezane s Kraljem Matjažem. 

Avtorji in izvajalci: Maša Budič (pripoved, flavta), Blaž Podobnik (vokal, kitara, klaviature), Danijel Bogataj (vokal, violina, mandolina, električna kitara), Miha Friedrich (tolkala). 

Organizator: Kulturno društvo Grable, društvo za kreativno grabljenje sveta.
Soorganizator: Loški muzej Škofja Loka.
Dogodek je finančno podprla Občina Škofja Loka in poteka v okviru festivala Pisana Loka.