Calendar

17 apr Sre
Prost vstop

Homeopatija se je začela na območju današnje Slovenije pojavljati v 30. letih 19. stoletja. Zelo razširjena je bila predvsem do prve svetovne vojne, med obema vojnama pa je začel njen pomen upadati. Homeopatija, s katero so se ukvarjali nekateri zdravniki in številni laiki, največ iz vrst duhovnikov, je bila v rabi za zdravljenje ljudi in domačih živali. Pomembna je bila tudi v času epidemij.

20 apr Sob
Prost vstop

Avtorja Ajda Tomazin in Rok Kravanja svoje raziskovanje dela s predstavniki 3. življenjskega obdobja nadaljujeta v Škofji Loki. Izoblikovala se je skupina seniork in seniorjev Jata izkušenih, ki spomine tokrat zbuja na loškem gradu. Subtilno orisuje spreminjajočo se podobo starega mestnega jedra, beleži okruške odtisov in družbeni utrip kraja, ki je podvržen osebnim doživetjem in pogledom. Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razkriva mnogoterost intimnih videnj na mesto in loški grad ter tako rahločutno, a odkrito spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti. Pot nas bo vodila skozi zbirke loškega muzeja in v navezavi s predmetnostjo bomo odstrli osebna pričevanja. Vsi udeleženci bodo za spremljanje pripovedovanja prejeli slušalke.

23 apr Tor
Prost vstop

Noč knjige 2024 – Miha Naglič Sto let po smrti Tavčar še živi

Ob letošnji Noči knjige bo v torek, 23. aprila 2024, ob 18. uri v Muzeju Žiri potekala predstavitev knjige avtorja Miha Nagliča z naslovom Sto let po smrti Tavčar še živi. Na predstavitvi, ki jo organizira Muzejsko društvo Žiri, bo sodelovala tudi Biljana Ristić, višja kustosinja za zgodovino v Loškem muzeju, ki bo osvetlila življenje in delo Franje Tavčar.

24 apr Sre
Prost vstop

Po razstavi Dolgo 19. stoletje, Škofja Loka od leta 1803 do leta 1914 nas bosta popeljali soavtorici razstave kustosinji Biljana Ristić in Mojca Šifrer Bulovec.

Razstava skozi izbrana poglavja prikazuje utrip življenja in razvoj Škofje Loke, Selške in Poljanske doline z Žirmi od leta 1803, ko je bilo Loško gospostvo podržavljeno, do leta 1914, ko se je začela prva svetovna vojna. Posamezni tematski sklopi se med sabo prepletajo in so umeščeni v širši kontekst velikih zgodovinskih prelomnic avstrijske monarhije, evropskega prostora in nenazadnje sveta.

27 apr Sob

Preživite dopoldne na Loškem gradu! Vsako zadnjo soboto v mesecu se lahko z muzejskim vodnikom odpravite na ogled stalnih zbirk ter spoznate bogato naravno in kulturno dediščino Škofjeloškega, nato pa se s kuponom odpravite še v Grajsko kavarno Škofja Loka na kavo in odličen razgled na srednjeveško mesto.

Cena: odrasli 7 EUR, seniorji (65+) 5 EUR, dijaki in študenti 4 EUR (vključuje vstopnico v muzej, vodenje in kavo po izboru v Grajski kavarni Škofja Loka)

Vabljeni!

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.