Galerijski list razstave Zornica

Galerijski list razstave Zornica <em>Foto: Oblikovanje Kolektiv DVA</em>
Foto: Oblikovanje Kolektiv DVA

Zornica

Galerija Ivana Groharja, 27. 5.-6. 9. 2020

Sodelujoči umetniki in umetnice: Janez Jocif in Capella Carniola, Agata Pavlovec, Andrej Perko, Tone Štamcar, Maja Šubic
Kustosa razstave: Barbara Sterle Vurnik, Janez Jocif

Razstavni projekt Zornica skuša ustvariti atmosfero, kot so jo doživeli akterji dogodka, ki so leta 2019 v cekrvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu in situ izpeljali istoimenski interaktivni in intermedijski projekt. Šlo je za enkratni dogodek performativne narave, ki se je odvil ob zori. Sodelujoči umetniki so se crngrobški dediščini poklonili skozi ritualno izvajanje žive glasbe, plesni performans in vizualne umetniške intervencije, hkrati pa na simbolni ravni osvetlili pomen kozmičnih sil prehoda teme v svetlobo. Dogodek je pospremil noč v dan ter s tem opozoril na magičnost naravnih ciklov, ki določajo naš univerzum.

Ker je ta zanimivi projekt videlo le malo ljudi, se je rodila ideja, da ga širši javnosti predstavimo v obliki ambientalne razstave v galeriji - a ne v smislu ponovitve dogodka, temveč njegove nadgradnje in razširjenega prikaza vpliva crngrobške cerkve na današnjo umetniško produkcijo.

Prenesi datoteke