Zloženka razstave Sanela Jahić: The Labour of Making Labour Disappear

Sanela Jahić: The Labour of Making Labour Disappear

Galerija Ivana Groharja, 16. 5.–23. 6. 2019

Kustosinja razstave: Barbara Sterle Vurnik

Intermedijska umetnica Sanela Jahić je svoj novi, večletni projekt The Labour of Making Labour Disappear (začetek 2017) zasnovala v duhu družbenih sprememb in vse večje avtomatizacije družbe. Lotila se je družbenega in umetniškega eksperimenta, v katerem se je osredotočila na lastno umetniško ustvarjanje kot primer delovnega procesa. Ob tem si je postavila zelo neobičajno vprašanje: kakšno bi bilo njeno umetniško delo, če bi ga namesto nje ustvaril stroj? Odgovor, ki ga je dobila, ni enoznačen in dokončen. Razstava ga ponuja v obliki mostu med idejo, delovnim procesom ter rezultatom, ki vse to združuje v enotno konceptualno umetniško delo v nastajanju (“work in progress”). Zasnovana je dvodelno in predstavlja vmesno postajo razvoja projekta.

Projekt, v katerega spada tudi razstava v Škofji Loki, je nastal v okviru Dopolavoro, dela projekta Reka 2020 - Evropska prestolnica kulture.

Producent: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018-2020. Koproducenti: Drugo more, Reka; Loški muzej Škofja Loka.

Sanela Jahić: The Labour of Making Labour Disappear / Delati zginotje delanja
Sanela Jahić: The Labour of Making Labour Disappear / Delati zginotje delanja