Ponedeljek, 11. september 2023

39. kongres Europassiona

Horice na Šumave, Češka

Pogled na Češki Krumlov <em>Foto: Jože Štukl</em>
Pogled na Češki Krumlov Foto: Jože Štukl
Izobešanje zastave Europassiona na glavnem trgu v Češkem Krumlovu <em>Foto: Jože Štukl</em>
Izobešanje zastave Europassiona na glavnem trgu v Češkem Krumlovu Foto: Jože Štukl
Pasijonska igra v Horicah na Šumave <em>Foto: Jože Štukl</em>
Pasijonska igra v Horicah na Šumave Foto: Jože Štukl

Med 8. in 11. junijem 2023 je potekal 39. kongres Europassiona, zborovanja evropskih uprizoriteljev Kristusovega pasijona, ki je tokrat potekalo v Horicah na Šumave na jugu Češke. Zbralo se je okoli 220 delegatov združenja Europassion iz različnih pasijonskih krajev Evrope, med njimi tudi predstavniki Občine Škofja Loka in združenja Pasijonski veter.

Program se je pričel z ogledom lokalnih znamenitosti v srednjeveškem mestu Česky Krumlov, ki je zaščiteno kot Unescotova svetovna dediščina. Po ogledu muzejev in mesta v spremstvu vodiča se je dan zaključil s koncertom historične glasbe Musica Bohemia v tamkajšnjem minoritskem samostanu.

Naslednji dan je potekal kongres v kulturnem domu v Horicah. Na kongresu se je po več desetletjih vodenja združenja poslovil generalni sekretar Josef Lang, za njegovega naslednika je bil izvoljen Thomas Hummel iz nemškega Salmünstra.

To leto je potekala 130. obletnica postavitve pasijonskega gledališča na prostem v Horicah, kar je bilo na kongresu obeleženo in blagoslovljeno, hkrati pa je bila predstavljena obnovljena križeva pot ob nekdanji Marijini kapeli na bližnjem hribu.
Za tem je potekala sveta maša, po kateri so predstavniki madžarske manjšine iz mesta Csiksomlyo v Romuniji prevzeli leseno statuo Europassiona, kot simbol prihodnjih gostiteljev kongresa v letu 2024.

Sledila je uprizoritev horiške pasijonske igre, katere začetki segajo v 19. stoletje. Vse do leta 1936 je ta igra potekala v nemškem jeziku, zaradi nekdanjega nemškega porekla prebivalcev. Po 2. svetovni vojni so bili prvotni nemški prebivalci izseljeni iz teh krajev, sem pa so naselili češko prebivalstvo. Ti so pasijonsko igro uprizorili v češčini še v letih 1947-48, nato pa je nova oblast uprizarjanje pasijona prepovedala. Pasijon je bil tako ponovno uprizorjen šele leta 1993. Od takrat se odvija vsako leto v gledališču na prostem v gozdu, kjer je prostora za okrog 300 gledalcev. V pasijonski igri nastopa okrog 60 igralcev, vsako leto pa pripravijo tri ponovitve.