Sreda, 15. april 2020

60-letnica spominske zbirke Ivana Groharja v Sorici

Tone Logonder: spomenik Ivana Groharja v Sorici. <em>Foto: Boštjan Soklič</em>
Tone Logonder: spomenik Ivana Groharja v Sorici. Foto: Boštjan Soklič
Ivan Grohar: Pomlad, 1903, olje na platno. Hrani Narodna galerija Ljubljana. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Ivan Grohar: Pomlad, 1903, olje na platno. Hrani Narodna galerija Ljubljana. Foto: Fototeka Loškega muzeja

Letos mineva 60 let od postavitve prve spominske zbirke Ivana Groharja v Sorici. Uredili so jo v tamkajšnjem župnišču, kjer je Grohar v mladosti nekaj časa tudi živel. Namenili so ji dve sobi, predmete zanjo pa je zbral župni upravitelj France Gačnik. Takratni ravnatelj Loškega muzeja Škofja Loka Andrej Pavlovec je zbirko uredil in poskrbel, da jo je muzej sprejel v varstvo kot spominsko in na ta način pridobil novo muzejsko podružnico v Sorici. Na ogled so postavili slikarjeve osebne predmete in njegova zgodnja dela. Danes si jih po večini lahko ogledamo v Loškem muzeju Škofja Loka.

Ker se je kmalu izkazalo, da prostori soriškega župnišča zaradi vlage za prezentacijo gradiva niso primerni, so zbirko za nekaj let zaprli za javnost, predmete umaknili in jih nekaj celo izločili. Leta 1977 je kulturno-umetniško društvo Ivan Grohar iz Sorice v okviru svoje muzejske sekcije priskrbelo primernejše prostore za zbirko v slikarjevi rojstni hiši v Spodnji Sorici. Tu je bilo v istem letu drugo odprtje Groharjeve spominske zbirke, ki so jo poimenovali Spominska zbirka slikarja Ivana Groharja. Ob tej priliki je ravnatelj Loškega muzeja Andrej Pavlovec izpostavil potrebo po dopolnitvi gradiva z dokumenti iz rokopisnega oddelka Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, kjer hranijo del Groharjeve zapuščine.

8. novembra 1981, ob 70-letnici slikarjeve smrti in ob odkritju njegovega spomenika v Sorici, so na ogled postavili že tretjič obnovljeno spominsko zbirko Ivana Groharja. Prostore je preuredilo Prosvetno društvo Ivan Grohar Sorica, delavci Loškega muzeja pa so pripravili in zbrali gradivo za dopolnitev zbirke. 13 Groharjevih zgodnjih del in 4 predmete iz njegove zapuščine (suknjič, slikarsko stojalo, škatlo za barve in kamen za mletje barv) so dopolnili s posnetki 28 Groharjevih osebnih dokumentov, pisem in dopisnic iz rokopisnega oddelka NUK in škofjeloške enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana ter z 20 fotografijami umetnika, njegovih prijateljev in znancev ter stavb, v katerih je stanoval v času svojega bivanja v Škofji Loki. Izdelan je bil tudi seznam razstav na temo Groharjeve umetnosti. Zbirko so dopolnili z mavčnim odlitkom spomenika Ivanu Groharju v Sorici (v naravni velikosti), delom akademskega kiparja Toneta Logondra, in nekaj predmeti, s katerimi so skušali ponazoriti okolje, v katerem je umetnik živel in delal. Zbirko, ki je bila razvrščena v štirih prostorih, je oblikovala muzealka Zdenka Kramar.

V zdajšnji Groharjevi zbirki v Sorici je osem replik njegovih najpomembnejših impresionističnih del, dva originala iz njegovega zgodnjega ustvarjalnega obdobja in nedokončana slika. Večino eksponatov iz prve spominske zbirke Ivana Groharja v Sorici od leta 2007 hranimo v Loškem muzeju Škofja Loka. Leta 2017 smo slikarjeva dela umestili v Groharjevo zbirko, ki se nahaja v prvem nadstropju severnega trakta muzeja.

Pripravil: Boštjan Soklič

Literatura:

  • Jesenko Mira (1982). Obnova spominske zbirke Ivana Groharja v Sorici. Loški razgledi, letnik 29, številka 1.