Torek, 1. marec 2022

Akcija v podporo kolegicam in kolegom v Ukrajini

France Mihelič, Kronist, 1955
France Mihelič, Kronist, 1955

Skupnost muzejev Slovenije in ICOM Slovenija: Mednarodni muzejski svet sta izražata podporo kolegom muzealcem in kolegicam muzealkam v Ukrajini ter obsojata vsakršno vojno nasilje.

Slovenski muzeji in galerije smo se zato združili v skupni akciji opozarjanja na grozote vojn in kršenja človekovih pravic ter poudarjanja pomena miru in svobode. Na spletu in družbenih omrežjih smo tako objavili predmet iz naših zbirk, ki podpira željo po miru in opozarja na grozote vojnega nasilja, s sledečim sporočilom:

Muzeji smo varuhi zgodovine in kulturne dediščine. Imamo moč, da preko primerov iz zgodovine opozarjamo na nasilje in temne dogodke človeštva, da učimo in se skupaj zavzemamo za boljši jutri. Naše poslanstvo so skrb za dediščino, za demokracijo in svobodo. Naša naloga je, da kredo “nikoli več vojn!” povemo glasno in opozarjamo na nasilje. Predmeti, ki jih objavljamo, so zgodbe o nesmiselnosti vojn in trajni želji po miru ter blaginji za vse.

V Loškem muzeju smo izbrali grafiko Kronist Franceta Miheliča, ki je metafora obupa, posameznikove nemoči in nesmiselnosti vojn. Predstavlja psihološko stanje družbe in socialne razmere po vojni.