Petek, 30. april 2021

BIEN 2021

Bienale tekstilne umetnosti

BIEN 2021

Bienale tekstilne umetnosti BIEN, ki ga med 26. majem in 14. avgustom 2021 organizira Zavod Carnica s številnimi partnerji, napoveduje več kot 40 razstavnih projektov, vrsto umetniških rezidenc in spletni program. BIEN črpa iz dediščine industrije in identitete prostora. Posveča se tekstilijam, trajnostnim materialom in principom, spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje in posebno pozornost namenja najboljšim delom aktualne študentske produkcije. 

Razstavni projekti in instalacije bodo na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih na Gorenjskem, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in Gorenjski muzej v Kranju, Šivčeva hiša v Radovljici in Loški muzej Škofja Loka ter nekatere lokacije v starih mestnih jedrih sodelujočih mest. 

Loški muzej Škofja Loka v sklopu bienala predstavlja tri projekte, ki bodo na ogled med 3. junijem in 14. avgustom. V mestnem jedru bo na ogled svetlobni objekt, ki je nastal kot raziskovanje zgodovine sitarstva. Rokodelska obrt, značilna za kraje med Škofjo Loko in Kranjem, je postala navdih za delo Presejanje svetlobe, ki ga je ustvarila interdisciplinarna skupina študentov.

V projektu Zbudi se!, ki se tematsko navezuje na 100. obletnico rojstva nemškega umetnika Josepha Beuysa, sodeluje 23 študentov Fakultete za dizajn. Z muzejsko intervencijo v stalno zbirko obrti v Loškem muzeju se projekt posveča vizualnemu komentarju sodobnih družbenih okoliščin. Študentje jih sporočajo v formi tekstilne vrečke ("tote bag").

Razstava selekcije kratkih videov, ki jih je izbrala tekstilna umetnica in podjetnica Špela Gale, bo na ogled v muzejski dnevni sobi. Naslovljena "Prosimo, ne pozabite nositi maske" predstavlja mednarodne tekstilne umetnike, ki na duhovite, angažirane in neobičajne načine komentirajo novo normalnost.

Več o bienalu ...