Sreda, 18. september 2019

Dnevi evropske kulturne dediščine na Škofjeloškem

Dnevi evropske kulturne dediščine na Škofjeloškem
Dnevi evropske kulturne dediščine na Škofjeloškem

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope. V okviru Tedna kulturne dediščine (TDK) si prizadevamo z različnimi aktivnostmi spodbujati večjo vključenost vsebin s področja ohranjanja kulturne in naravne dediščine tudi v vzgojno-izobraževalne procese, v formalnem in neformalnem izobraževanju. 

Namen letošnje tematike je prikazati mnogo vidikov tako snovne kot tudi nesnovne kulturne dediščine, posvečene umetnosti in prostemu času, s pomočjo katerih lahko uživamo v kulturi in pobegnemo iz vsakdana, pa naj gre za to, da se pokažemo v luči ustvarjalca, poznavalca, varuha, igralca ali obiskovalca. 

V Škofji Loki začenjamo z dnevi posvečenimi dediščini že nekaj dni pred uradnim odprtjem DEKD-ja, in sicer 24. 9., dogodki pa se bodo zvrstili vse tja do 8. 10. 

Uradno odprtje DEKD je letos 27. septembra na Vrhniki, tudi pri nas bo na ta dan zelo pestro, saj bo potekala Mala Groharjeva kolonija, zvečer pa sledi koncert Glasbene šole Škofja Loka. 

Program DEKD na Škofjeloškem z 12 dogodki in 4 projektnimi tedni je pripravilo 14 sooblikovalcev, kulturnih in izobraževalnih zavodov in društev. Glavni koordinator programa je Občina Škofja Loka. 

Loški muzej v okvirov DEKD pripravlja javno vodstvo po muzejski zbirki Tle se špeglajte, lenuhi, po tej mali, marni muhi!, ki bo v soboto, 5. 10., ob 10.00 v Čebelarskem domu Brode. 

Prenesi datoteke