Četrtek, 12. marec 2020

Gregorjevo

12. marec

Spuščanje gregorčkov v Železnikih <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Spuščanje gregorčkov v Železnikih Foto: Fototeka Loškega muzeja

Po ljudskem izročilu se gregorjevo šteje za prvi pomladanski dan. Veljalo je, da je na sv. Gregorja dan že tako dolg, da obrtniki pri svojem delu ne potrebujejo več umetne svetlobe, zato je bila po nekaterih obrtnih krajih (Kropa, Kamna Gorica, Tržič, Cerklje in Železniki) navada, da so na predvečer tega svetnika "spuščali luč po vodi".

V Železnikih je Josip Levičnik leta 1854 to šego opisal takole:

[N]apravijo fantje na malo dilico nekoliko smole, jo razžagajo ter jo na vodo postavijo, da goreča odplava. To je slika pregovora: Sveti Gregor luč v vodo verže, ker od zdaj do sv. Mihela čevljarji, krojači in moškre, ki po šterah šivat hodijo, ne šivajo več pri luči, ampak le pri dnevni svetlobi od jutra do večera. Svojega Gregorja štejejo v naših krajih za pervi pomladanski dan. Ljuba pomlad!

 

Po zatonu žebljarstva v Železnikih je tudi ta šega počasi zatonila v pozabo. Leta 1996 jo je obudilo Turistično društvo Železniki. Danes otroci na predvečer sv. Gregorja po vodi spuščajo iz kartona izdelane hišice, plavže in klekljarske punklje, razsvetljene s svečicami.

V zvezi z gregorjevim poznamo tudi nekaj pregovorov:

  • Če breskve pred Gregorjem cveto, trije eno pojedo.
  • O Gregorju pravijo: Kmet dolgo njivo orje, klobuk postrani nosi, pa staro ženo kruha prosi.
  • Po Gregorju od vsakega vetra sneg kopni.

 

Pripravila: Mojca Šifrer Bulovec