Torek, 17. januar 2023

Iščemo nove vodičke in vodiče

Iščemo nove vodičke in vodiče
Iščemo nove vodičke in vodiče

Loški muzej k sodelovanju vabi študentke in študente, ki jih veseli delo vodiča oz. vodičke v muzeju. Pri tem poudarjamo, da ne gre za razpis za delovno mesto vodiča/vodičke in da ne nudimo rednega delovnega razmerja oziroma zaposlitve.

Kaj delo obsega?

Delo obsega vodstva in delavnice za vrtčevske, osnovnošolske in srednješolske skupine ter za odrasle v Loškem muzeju na gradu in starem mestnem jedru Škofje Loke. Programi potekajo tudi na drugih lokacijah: v Dvorcu Visoko, Galeriji Franceta Miheliča v Kašči, Domu čebelarjev Brode in cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Pedagoško-andragoški program vodstev ter muzejskih in likovnih delavnic si oglejte tu.

Vodstva potekajo tudi v tujih jezikih. Za izvajanje programov v tujih jezikih in na naših drugih lokacijah se z vodičkami in vodiči dogovorimo glede na njihove interese in možnost lastnega prevoza, medtem ko je izvajanje programov v Loškem muzeju in starem mestnem jedru obvezno za vse vodičke in vodiče.

Kdaj delo poteka?

Delo poteka zlasti aprila, maja in junija ter septembra, oktobra in novembra v dopoldanskih urah. V obdobjih, ko je vodstev manj, lahko vodičke in vodiči delajo tudi na muzejski recepciji ali v Galeriji Ivana Groharja in po potrebi pomagajo pri izvedbi različnih muzejskih dogodkov.

Pogoji za delo

Prednost imajo študenti in študentke zgodovine, arheologije, etnologije, umetnostne zgodovine, likovne pedagogike ter drugih humanističnih in družboslovnih smeri, med njimi pa tisti, ki jih zanima dolgoročno sodelovanje z Loškim muzejem.

Od kandidatov in kandidatk pričakujemo odgovornost do dela, zanesljivost, samoiniciativnost, sposobnost za delo v skupini, veselje do pedagoškega dela in zanimanje za kulturno dediščino. Zaželeno je znanje vsaj enega tujega jezika (angleščina, francoščina, španščina, italijanščina, madžarščina).

Pogoj za delo je udeležba na izobraževanju (obvezna prisotnost) in uspešno opravljen izpit za muzejskega vodiča/vodičko.

Izobraževanje sestoji iz:

  • študija gradiva o muzejskih zbirkah,
  • vodstev muzejskih kustosov in kustosinj za arheologijo, zgodovino, etnologijo, umetnostno zgodovino,
  • predstavitev dela z obiskovalci, muzejskih programov in delavnic kustosinje pedagoginje,
  • hospitacij pri naših vodičih in vodičkah,
  • uspešno opravljenega izpita.

Izpit izvajajo muzejski kustosi in kustosinje, preverja pa se znanje o muzejskih zbirkah in sposobnost vodenja.

Izobraževanje bo predvidoma potekalo februarja, izpit pa v začetku marca 2023. Nove vodičke in vodiči bodo tako lahko začeli delati že marca.

Plačilo

Delo je honorarno, s plačilom preko študentske napotnice ali po izstavljenem računu.

Kaj nudimo?

Nudimo možnost za spoznavanje raznolikosti muzejskega dela z obiskovalci, pridobivanje bogatega znanja o zbirkah in škofjeloški kulturni dediščini ter različnih izkušenj in kompetenc. Vodiči in vodičke namreč preko izvajanja programov spoznavajo raznolike načine podajanja muzejskih vsebin ter muzejske in likovne pedagogike, pridobijo retorične in organizacijske sposobnosti, prilagodljivost, odzivnost, samozavest pri delu z otroki in odraslimi.

Delo poteka v strokovni, spodbudni in sproščeni ekipi dela z obiskovalci, ki želi vsem obiskovalkam in obiskovalcem zagotoviti najboljšo izkušnjo Loškega muzeja.

Prijava

Če vas delo zanima, pošljite svoj življenjepis in kratko motivacijsko pismo na e-naslov simona.zvanut@loski-muzej.si najkasneje do 1. 2. 2023.

Med prispelimi prijavami bomo naredili izbor, izbrane kandidate in kandidatke pa povabili na informativni pogovor.

Več informacij: simona.zvanut@loski-muzej.si ali 04 517 04 04.