Sreda, 13. april 2022

Iz škofjeloške Kašče v dvorec Novo Celje

France Mihelič, Kurent in Dafne (tapiserija), 70. leta prejšnjega stoletja, stopnišče Kašče v Škofji Loki
France Mihelič, Kurent in Dafne (tapiserija), 70. leta prejšnjega stoletja, stopnišče Kašče v Škofji Loki

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec (ZKŠT) v prenovljenem dvorcu Novo Celje, ki sodi med bisere slovenske profane baročne arhitekture, pripravlja ciklel razstav DIALOGI, v okviru katerega bodo v teku petletnega programa predstavljali likovna dela pomembnih slovenskih umetnikov. Letšnja tema je FANTASTIKA – GEOMETRIJA, sledile pa bodo še URBANO – PROSTRANO (2023), MATERIALNO – NEMATERIALNO (2024) in ŽIVO – NEŽIVO (2025). Razstavo razumejo kot sintezo različnih umetniških konceptov, ki naj bi spodbudili razmišljanja o konfliktih in njihovem reševanju. Gre za veliko likovno prireditev, ki bo soočila velikane slovenske moderne umetnosti s sodobnimi avtorji. Na razstavi bodo zastopana dela vidnih slovenskih likovnih umetnikov preteklega in tega stoletja; za letos sta izbrana Avgust Černigoj in France Mihelič.

Ker je France Mihelič ena ključnih umetniških osebnosti vsebinskega koncepta razstave DIALOGI v dvorcu Novo Celje, nas je (ZKŠT) naprosil za izposojo izbranih Miheličevih del iz njegove donacije Občini Škofja Loka, ki jih hranimo v Galeriji Franceta Miheliča v srednjeveški Kašči. V Loškem muzeju smo sodelovanju naklonjeni, saj menimo, da bo posoja želenih del ZKŠT obogatila to vsebinsko izjemno in likovno kvalitetno razstavo, hkrati pa popularizirala in aktualizirala tako avtorja kot škofjeloško občino, ki je lastnica dela Miheličevega opusa. Veselimo se tudi sodelovanja s sorodnimi inštitucijami. Razstava je namreč zamišljena medinstitucionalno in naj bi povezala več kulturnih institucij z različnih koncev Slovenije: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Koroško galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Loški muzej Škofja Loka in Celjski muzej.

Glavna kuratorka razstave je ugledna umetnostna zgodovinarka Alenka Domjan, ki je do leta 1988 vodila Likovni salon Celje, nato pa leta 1988 prevzela vodstvene funkcije Zavoda za kulturne prireditve. Pri razstavi kot strokovna svetovalka sodeluje tudi umetnostna zgodovinarska Milena Zlatar, ki je več let vodila Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Razstava bo na ogled od 27. maja 2022 do konca septembra 2022.

Pripravil: Boštjan Soklič