Torek, 10. september 2019

Janez Pelko in Loški muzej v Tam Tam-ovi Ulični galeriji

Dim in kri <em>Foto: Janez Pelko</em>
Dim in kri Foto: Janez Pelko
Dim in kri <em>Foto: Janez Pelko</em>
Dim in kri Foto: Janez Pelko
Dim in kri <em>Foto: Janez Pelko</em>
Dim in kri Foto: Janez Pelko

TAM-TAM Inštitut iz Ljubljane je v koprodukciji z Loškim muzejem v sklopu projekta Ulična galerija na Vegovi ulici v Ljubljani predstavil najnovejša fotografska dela Janeza Pelka. Serija fotografij je bila ustvarjena kot enkraten projekt z namenom ilustracije pesniške zbirke “Dim in kri”, fotografovega prijatelja, prezgodaj umrlega glasbenika in pesnika Aleša Češnovarja, sicer člana legendarne skupine Niet.

Češnovar je pisal o življenju in smrti, ljubezni in strasteh, radosti in demonih, sli in bolečini. Pelkove fotografije niso zgolj ilustracije poezije, temveč intimne interpretacije pretresljivih občutenj življenja, ki prepletejo in povežejo fotografovo osebno zgodbo s pesnikovo. Fotografa in njegovo delo je na odprtju razstave predstavil kustos Loškega muzeja Boštjan Soklič. Razstava bo na ogled do 7. 10. 2019.

Janez Pelko je fotograf iz Škofje Loke, ki ostaja zvest črno-belemu filmu različnih formatov. Zanima ga širok spekter ustvarjanja, od portretov in ženskih aktov, infrardečih pokrajin, koncertnih reportaž do eksperimentalne fotografije. V devetdesetih letih je sodeloval z Gorenjskim glasom in drugimi tiskanimi mediji. V zadnjem času se posveča predvsem avtorski fotografiji, sodeluje z glasbeniki in predava na fotografskih delavnicah. Njegova dela so bila razstavljena na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Fotografijo dojema kot avto-terapevtsko in predvsem kot sproščujočo substanco.