Ponedeljek, 1. marec 2021

Kritična misel

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

Kritična misel <em>Foto: Janez Pelko</em>
Foto: Janez Pelko

Galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki v sodelovanju z Loškim muzejem Škofja Loka in medijskima partnerjema Radiem Študent Ljubljana in platformo Koridor – Križišča umetnosti vabi k udeležbi na delavnici kreativnega pisanja Kritična misel, ki bo udeležencem ponudila osvojitev znanj na širšem področju pisanja o umetnosti, kulturi in družbi. Namen programa je spodbujanje trenutno podhranjenega polja kritiškega pisanja o sodobni umetnosti v Sloveniji in s tem afirmacija sodobne umetnosti med širšo zainteresirano javnostjo. Delavnica je namenjena dijakom srednjih šol, študentom družboslovnih in humanističnih smeri ter vsem ostalim zainteresiranim.

Delavnica bo udeležence vpeljala v svet kreativnega kritiškega pisanja in esejistike na področju sodobnih vizualnih in sorodnih umetnosti. Udeleženci se bodo spoznali z različnimi žanri pisanja, kot so recenzija, intervju, esej, poročilo in komentar. Program bo obsegal teoretični (predavanja, pogovori, delavnice) in praktični del (priprava, urejanje in objava besedil v sodelovanju z izbranim mentorjem).

Delavnica se bo začela s celodnevnim programom predavanj in pogovorov v mesecu maju 2021. V naslednjih mesecih bodo udeleženci pod mentorstvom izkušenih piscev in publicistov, Miha Colnerja, Gorana Milovanovića, Saše Nabergoj in Aste Vrečko, ustvarili lastna besedila, ki bodo objavljena na blogu Galerije Božidar Jakac in spletnih platformah Loškega muzeja, izbrani članki pa tudi na platformah medijskih partnerjev.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo bo delavnica verjetno izvedena preko spletne platforme Zoom. Več o delavnici ...

Potek prijave

Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo z naslednjimi informacijami:

  • osnovni kontaktni podatki,
  • opis preteklih izkušenj področju (če obstajajo – ni pogoj!),
  • kratka izjava, zakaj se prijavljajo.

Prijave sprejemamo do ponedeljka, 22. marca 2021 (do polnoči), na elektronskem naslovu dejavnosti@galerija-bj.si.

Delavnica je za vse udeležence brezplačna. Med prijavljenimi kandidati bomo izbrali največ deset (10) udeležencev. Za dodatne informacije se lahko obrnete na Miho Colnerja: miha.colner@galerija-bj.si ali 07 49 88 146.

O mentorjih

Miha Colner je umetnostni zgodovinar, ki deluje kot kustos v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, prav tako pa je aktiven kot predavatelj in publicist. Od leta 2005 objavlja članke, kritike in eseje v časopisih, revijah, strokovnih publikacijah in na lastnem blogu.

Goran Milovanović je filozof in sociolog kulture, ki od leta 2016 opravlja funkcijo direktorja Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer je od leta 2005 deloval kot kustos. Prav tako je aktiven tudi kot publicist na različnih področjih moderne in sodobne vizualne umetnosti, saj redno objavlja strokovne članke in ureja razstavne kataloge.

Saša Nabergoj je umetnostna zgodovinarka, ki je trenutno direktorica Loškega muzeja v Škofji Loki, hkrati pa je aktivna v polju kuratorskih praks, izobraževanja in publicistike. Med letoma 1998 in 2015 je vodila Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti v sklopu SCCA-Ljubljana, ki od leta 1996 izobražuje kustose in kritike na področju sodobne umetnosti.

Asta Vrečko trenutno dela kot kustosinja v Galeriji Božidar Jakac. Pri pedagoškem in raziskovalnem delu sodeluje s Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana), Filozofsko fakulteto in Akademijo za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Objavlja in ureja besedila s področja moderne in sodobne umetnosti.