Sreda, 3. april 2019

Literarni večer z gosti 51. Mednarodnega srečanja pisateljev – PEN

V četrtek, 4. aprila, ob 19. uri vas vljudno vabimo v Galerijo Ivana Groharja (Mestni trg 37) na Literarni večer z gosti 51. Mednarodnega srečanja pisateljev - PEN.

V Škofji Loki se že drugič pridružujemo pobudi Slovenskega centra PEN in pripravljamo večer v družbi gostov letošnjega srečanja na Bledu - Mariane Gorczyca, Colette Klein in Andréas Becker. Gosti nam bodo predstavili njihova prizadevanja za strpnost in svetovni mir. Pogovor z njimi v francoščini in slovenščini bo vodila Tanja Tuma, predsednica Ženskega odbora Slovenskega centra PEN Mira.

Andréas Becker je francoski pisatelj, rojen l. 1962 V Hamburgu v Nemčiji. Od svojega tridesetega leta živi v Franciji- Njegovi romani, med katerimi je najbolj znan L'Effrayable so bili že večkrat uprizorjeni in jih javno berejo. V ospredju njegovega umetniškega ustvarjanja so vprašanja o izrekljivem in o poetični skrivnosti, ki jo vsak izmed nas nosi v sebi. Živi in dela v Parizu. Od 2015 je predsednik Odbora za preganjane pisatelje pri Francoskem PEN, dejaven je tudi v društvih, ki se borijo proti zasvojenosti z alkoholom.

Mariana Gorczyca je romunska pisateljica in novinarka. Je ustanoviteljica kulturnega projekta "Pisateljski turnir", ki vsako leto poteka v mestu Sighisoara in na katerem priznani pisatelji razpravljajo o spominu, zgodovini, večkulturnosti, pomenu prevajanja ter povezovanja kreativnega pisanja z novinarstvom. L. 2007 je doktorirala iz jezikoslovja na Univerzi Babeș-Bolyai. Objavila je pesniško zbirko, tri romane, raziskovalno delo o ideologiji in cenzuri v tisku v lasu komunizma. Njen dela so med drugim prevedena v nemščino, italijanščino, madžarščino in francoščino. Od 2016 je tajnica Romunskega PEN.

Colette Klein je francoska pesnica, slikarka, in igralka. Je predsednica društva Arts et Jalons, ki od l. 1981 prireja srečanja med pesniki in kiparji. Kot igralka je nastopala z različnimi gledališkimi sestavi , od l. 1996 z gledališko skupino Comédiens de l'arche. L. 2008 je ustanovila literarno revijo Concerto pour marées et silence. Je avtorica več kot 12 pesniških zbirk, piše pa tudi kratke zgodbe, drame in povesti. Njena dela so objavljena v več antologijah in literarnih revijah.

Veseli bomo vašega obiska!

_______________________________________

Dogodek pripravljata: Slovenski center PEN in Občina Škofja Loka

Andreas Becker <em>Foto: Občina Škofja Loka</em>
Andreas Becker Foto: Občina Škofja Loka
Mariana Gorczyca <em>Foto: Občina Škofja Loka</em>
Mariana Gorczyca Foto: Občina Škofja Loka