Petek, 26. maj 2023

Loški muzej na Dnevu prijateljstva

V Loškem muzeju smo tudi letos sodelovali na otroškem festivalu Dan prijateljstva, ki je potekal na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini. Tretjo majsko nedeljo smo tako preživeli ob mogočnem dvorcu in ustvarjali. Ker je bila tema letošnjega festivala šport, smo se odločili, da ustvarjanje povežemo z našo stalno zbirko Šport na Loškem.

Z otroki smo izdelovali žoge iz kartona, ki smo jih najprej pobarvali in okrasili, potem pa s pregibanjem in lepljenjem sestavili. Na koncu smo se preizkusili še v metanju na koš. Obiskalo nas je res veliko otrok, mi pa smo jim ob ustvarjanju pripovedovali zanimivosti iz zgodovine športa na Loškem gradu.

Marsikomu namreč ni znano, da so imele uršulinke v dekliški šoli, ki je od konca 19. stoletja domovala na Loškem gradu, za potrebe športne vzgoje med kapelo in okroglim stolpom rekreacijsko dvorano. Sestra Angela Bahovec je veljala za eno naprednejših pedagoginj tistega časa. Ob obisku Anglije se je seznanila s košarko, ki jo je ob vrnitvi predstavila svojim gojenkam. Pravila so bila malo drugačna kot pri današnji košarki, žogo pa so dekleta metala na koš, ki na spodnji strani ni imel luknje, zato so morala ob vsakem zadetku žogo vzeti iz njega.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nas obiskali in s tem soustvarili prijetno festivalsko vzdušje! Hkrati vas vabimo, da se nam pridružite še na Historialu, ki se bo odvijal 3. junija v Škofji Loki.

Vesli nas, da smo lahko del lokalne skupnosti in s tem pripomoremo k širjenju bogate zgodovine, ki jo hrani mesto Škofja Loka in njegova okolica.

Pripravila: Eva Klemenc

Loški muzej na Dnevu prijateljstva
Loški muzej na Dnevu prijateljstva
+3Loški muzej na Dnevu prijateljstva
Loški muzej na Dnevu prijateljstva
Loški muzej na Dnevu prijateljstva
Loški muzej na Dnevu prijateljstva