Sreda, 25. marec 2020

Materinski dan

25. marec

Božjepotna Marija, Crngrob, 2. polovica 18. stoletja. Hrani Loški muzej Škofja Loka. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Božjepotna Marija, Crngrob, 2. polovica 18. stoletja. Hrani Loški muzej Škofja Loka. Foto: Fototeka Loškega muzeja

Materinski dan, ki ga v Sloveniji praznujemo 25. marca, na dan Marijinega oznanjenja, utrjuje krščansko podobo matere. Kristjani se tedaj spominjajo svetopisemskega dogodka, ko je angel Gabrijel Mariji napovedal, da bo čudežno rodila sina Jezusa, ki se je rodil čez devet mesecev. To praznovanje ima svoje korenine v poganskih pomladnih praznovanjih Velike Matere, matere vseh bogov, simbola rasti in plodnosti. Ena najlepših in zgodovinsko bogatih cerkva v Sloveniji, ki so posvečene Marijinemu oznanjenju, je gotska cerkev v Crngrobu pri Škofji Loki.

V ZDA se je na začetku 20. stoletja razvil praznik z enakim imenom, ki pa nima verske konotacije. Na pobudo Anne Jarvis, ki si je po smrti svoje matere prizadevala za vpeljavo praznika v čast mater, je ameriški kongres 8. maja 1914 materinski dan razglasil za državni praznik. Cvetličarska združenja so v naslednjih letih praznovanje materinskega razširila dne po vsem svetu.