Sreda, 17. maj 2023

Mednarodni muzejski dan

Muzeji, trajnostni razvoj in družbena dobrobit

Plakat Loškega muzeja ob mednarodnem muzejskem dnevu <em>Foto: Žan Kobal</em>
Plakat Loškega muzeja ob mednarodnem muzejskem dnevu Foto: Žan Kobal
Plakat Loškega muzeja je na ogled v Miklošičevem parku v Ljubljani.
Plakat Loškega muzeja je na ogled v Miklošičevem parku v Ljubljani.

Mednarodni muzejski svet ICOM s sedežem v Parizu je leta 1977 ustanovil mednarodni muzejski dan, ki ga obeležujemo vsako leto 18. maja, da bi povečali zavedanje o tem, da so muzeji pomembni prostori kulturne izmenjave, ki bogatijo kulturo in spodbujajo medsebojno razumevanje, sodelovanje in mir med ljudmi.

ICOM od leta 2020 svojo letno temo določa v skladu s cilji trajnostnega razvoja, ki so jih voditelji svetovnih držav sprejeli na 75. generalni skupščini združenih narodov leta 2015 in naj bi se vključevali v vse segmente družbe, tudi muzeje. Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne bo tako Muzeji trajnostni razvoj in dobro počutje oziroma družbena dobrobit, nanaša pa se na tri cilje trajnostnega razvoja: zagotoviti zdravo življenje in spodbujati družbeno dobrobit za vse v vseh starostih, zlasti kar zadeva duševno zdravje in socialno izolacijo, sprejeti nujne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam in njihovim vplivom ter nizkoogljične prakse, zaščititi, obnoviti in spodbujati trajnostno rabo kopenskih ekosistemov, krepitev glasov domorodnih voditeljev in ozaveščanje o izgubi biotske raznovrstnosti.

Slovenski muzeji in galerije bomo mednarodni muzejski dan ponovno obeležili z urbano razstavo plakatov, ki si jih lahko med 16. in 29. majem 2023 ogledate na plakatnih mestih TAM-TAM po Ljubljani, zbrani pa so tudi v priloženi knjižici (na dnu novice).

Prenesi datoteke