Četrtek, 1. april 2021

Mednarodno združenje Europassion in lesena statua

Mednarodno združenje Europassion in lesena statua <em>Foto: Peter Pokorn ml.</em>
Foto: Peter Pokorn ml.
Mednarodno združenje Europassion in lesena statua <em>Foto: Peter Pokorn ml.</em>
Foto: Peter Pokorn ml.

Europassion je združenje evropskih pasijonskih mest in krajev, ki je bilo ustanovljeno leta 1993 in trenutno združuje okrog 90 mest iz 16 evropskih držav. Pod geslom Ista vera, isti ideal omogoča povezovanje evropskih pasijoncev, izmenjavo njihov izkušenj in spoznanj ter z uprizarjanjem pasijonov širi Kristusovo sporočilo trpljenja, vstajenja, usmiljenja in ljubezni.

Europassionu se je leta 2008 pridružila tudi Občina Škofja Loka s Škofjeloškim pasijonom. Združenje vsako leto pripravi letno skupščino, katere gostitelj je eno od pasijonskih mest članic. V okviru srečanja se udeleženci seznanijo z dejavnostmi v preteklem letu in pogovorijo o načrtih, ogledajo si zanimivosti kraja gostitelja, sledi ogled pasijona in slovesna maša, v okviru katere naslednji gostitelj prevzame leseno skulpturo – abstraktno podobo Jezusa Kristusa, ki simbolično obdaja oziroma združuje evropske države. Skulptura potem vse leto domuje v mestu oz. kraju, gostitelju letnega kongresa, ob zaključku pa jo predajo v roke organizatorjem naslednjega kongresa.

V sredo, 31. marca, je statuo prevzela Škofja Loka, ki bi morala skupščino gostiti letos, v jubilejnem letu Škofjeloškega pasijona, a je ta skupaj z uprizoritvijo pasijona zaradi pandemije koronavirusa odpadla. Statua je v Škofjo Loka prispela iz nemškega Tirschenreutha in bo v Škofji Loki gostovala v času Dnevov škofjeloškega pasijona in prireditev, posvečenih njegovi 300-letnici.

Statuo sta županu Občine Škofja Loka Tinetu Radinji in predstojniku bratov kapucinov Jožku Smukavcu (občina in Kapucinski samostan v Škofji Loki sta sonosilca nesnovne kulturne dediščine Škofjeloškega pasijona) ter kustosu Loškega muzeja Jožetu Štuklu, uradnemu predstavniku Občine Škofja Loka v mednarodnem združenju Europassion, predala člana predsedstva Europassiona Aleksander Igličar in Andreja Megušar.

Deli naprej