Petek, 3. april 2020

Moje tihožitje v času karantene

Povabilo vsem, najmlajšim in malo starejšim!

Te dni smo več v svojih stanovanjih in hišah, naše sobe so se spremenile v učilnice, kuhinjske mize v pisarne, hodnik in dnevna soba morda v telovadnico … Hočemo ali nočemo, preživljamo zdaj več časa med štirimi stenami, zato smo tudi več v stiku s predmeti okoli nas. Več imamo tudi časa, da jih opazujemo, nekatere morda celo prvič prav zares vidimo!

Vabimo vas, da se nam pridružite pri umetniškem ustvarjanju in ustvarite svoje prav posebno tihožitje, ki odraža vaš novi vsakdan.

Kaj je tihožitje?

To je upodobitev naših vsakdanjih predmetov in negibnih stvari, kot je recimo cvetje. Zelo preprosto!

Kako ustvariti tihožitje?

  • Če potrebujete navidh, pobrskajte po spletu, knjigah, učbenikih in si oglejte, kakšna tihožitja ustvarjajo umetniki, vse od bogatih šopkov rož in sadja do drugih različnih predmetov.
  • Izberite nekaj svojih najljubših predmetov, ki trenutno najbolj odražajo vaš vsakdan.
  • Zložite jih na mizo ali katero drugo površino: bodite pozorni na to, kako jih postavite skupaj – kompozicija, barve, odnosi med predmeti.
  • Ustvarite kolaž, rišite, slikajte …, kar vidite! Pozor: fotografije tihožitij ne štejejo, narisati ali naslikati ga morate sami!

In še najpomembnejše: domišljiji pustite prosto pot in se pri ustvarjanju karseda zabavajte. Tudi pomarančo se da naslikati na več različnih načinov!

Do kdaj zbiramo tihožitja iz karantene?

Vse dokler bo karantena trajala. Ko torej svoje tihožitje ustvarite, ga naslovite in podpišite, nato pa skenirajte ali fotografirajte in pošljite na: simona.zvanut@loski-muzej.si

Vaše umetnine bomo objavili na spletni strani in družbenih omrežjih Loškega muzeja in tako vsak dan skupaj opazovali, kako karanteno doživljajo drugi. Morda njihova ustvarjalnost navduši tudi vas, da svoj #ostanidoma popestrite z #ustvaridoma!

V navdih pa nekaj umetniških del z motivom tihožitja iz naših zbirk in trenutne razstave Združenja umetnikov Škofja Loka 40+ ... Skozi čas in naprej ...

France Košir: Tihožitje, 1934. <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
France Košir: Tihožitje, 1934. Foto: Fototeka Loškega muzeja
Adalbert Schäffer, Tihožitje z rožami in grozdjem, sredina 19. stoletja, olje na platno. <em>Foto: Tihomir Pinter</em>
Adalbert Schäffer, Tihožitje z rožami in grozdjem, sredina 19. stoletja, olje na platno. Foto: Tihomir Pinter
Pavel Florjančič: Zlati kruh,akril/platno, 2015, in Granatno jabolko, olje/platno, 2009. <em>Foto: Janez Pelko</em>
Pavel Florjančič: Zlati kruh,akril/platno, 2015, in Granatno jabolko, olje/platno, 2009. Foto: Janez Pelko