Petek, 10. marec 2023

Monografija Marjan Žitnik – industrijski oblikovalec

Monografija Marjan Žitnik – industrijski oblikovalec

V Loškem muzeju smo izdali prvo pregledno monografijo škofjeloškega industrijskega oblikovalca Marjana Žitnika, ki je hkrati tudi naša prva publikacija s tega področja.

Žitnik je v začetku lanskega leta muzeju izročil svoj celoten 40-letni opus, ki obsega najrazličnejše industrijske izdelke, od svetilk, sesalnikov, sveč, embalaže, pohištva, kavnih avtomatov do zelo tehničnih izdelkov, kot so vtikači, merilniki, gumbi za štedilnik in celo medicinske naprave. Predal nam je tudi ves svoj arhiv, ki vsebuje modelčke, prototipe, načrte, skice, korespondenco z naročniki, kataloge, fotografije in medijske objave o svojem delu. Žitnikova donacija je prva večja zaokrožena enota, s katero Loški muzej začenja graditi zbirko industrijskega oblikovanja.

Avtorja monografije sta industrijska oblikovalca in raziskovalca Tamara Lašič Jurković in Žan Kobal, ki je knjigo tudi oblikoval. Žitnikov arhiv sta natančno uredila, popisala in časovno umestila. Tako je nastal do zdaj najobsežnejši in najcelovitejši pregled njegovega delovanja, ki sta ga avtorja dopolnila še z zgodovinsko dokumentacijo, intervjuji in strokovno literaturo.

Monografija Žitnikovo delo predstavlja v treh poglavjih, ki so tudi glavna obdobja njegovega življenja in ustvarjanja. Prvo obdobje pred študijem nudi vpogled v Žitnikovo zgodnje življenje, njegove začetke in uveljavitev v podjetju Iskra. Drugo obdobje je zaznamoval študij na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, kjer je bil študent prve generacije oblikovanja. Tretje obdobje pa obsega čas od zaključka študija do danes, ko je deloval kot samostojni delavec v kulturi in sodeloval z raznimi podjetji ali ustvarjal v okviru različnih delavnic in umetniških kolonij. Vsako od poglavij je razširjeno s kratkimi izseki iz zgodovine industrijskega oblikovanja pri nas in orisi temeljnih principov stroke. Sledijo še kratek pregled ključnih letnic v Žitnikovi karieri, katalog 144 realiziranih projektov med letoma 1978 in 2021, popis samostojnih in skupinskih razstav, nagrad ter njegovih izdelkov v muzejskih zbirkah. Monografijo bogatijo fotografije Žitnikovih izdelkov, ki sta jih posnela fotografa Janez Pelko in Dean Habicht, vključili pa smo tudi veliko fotografij iz oblikovalčevega arhiva.

Monografija, ki bo kmalu na voljo v naši muzejski trgovini, predstavlja tudi zgodovinski kontekst Žitnikovega ustvarjanja in ga umešča v slovensko oblikovanje. Namenjena je tako strokovnjakom kot tistim, ki se s področjem morda šele prvič seznanjajo. Obojim bo namenjena tudi velika razstava z naslovom Marjan Žitnik: oblikovalec za vse čase, ki jo junija odpiramo v Galeriji na gradu. Spremljal jo bo bogat program, ki bo obsegal predavanja, vodstva, programe za otroke in akcije na spletnih platformah.