Sobota, 2. november 2019

Muzejske zanimivosti

Kult cesarja Franca Jožefa I.

Muzejske zanimivosti

Cesar Franc Jožef I. Habsburško-Lotarinški je Avstro-Ogrski monarhiji vladal skoraj sedem desetletij. Kult cesarja je imel v večnacionalni habsburški monarhiji povezovalno vlogo. Cesar je predstavljal osrednji simbol monarhije in njene enotnosti. Njegovi portreti so viseli v vsaki šoli, vojaški ustanovi in uradu, meščani so imeli slike obešene po domovih, dostojanstveniki so oponašali njegove zalisce. Po cesarju so se imenovale šole, bolnišnice, druge ustanove.

Cesarja je slavilo mlado in staro. Vse do njegove smrti leta 21. novembra 1916, ko je Kranjsko zajela velika žalost. Novica o njegovi smrti je bliskovito obšla avstro-ogrske dežele. V kroniki uršulinskih šol na Loškem gradu je ohranjen zapis: “Že dne 21. novembra 1916 se je bliskovito razširila po vsej Avstriji pretresljiva vest, da je zatisnil oči mučenik na vladarskem prestolu, da je nehalo biti srce najplemenitejšemu vladarju, da je umrl starosta vladarjev, preblagi cesar Franc Jožef I., ki je malone 7 desetletij (od 2. decembra 1848 do 20. novembra 1916) sedel na najčastitljivejšemu vladarskemu prestolu, na prestolu slavnih Habsburžanov.”

Po njegovi smrti je na Habsburški prestol stopil njegov pranečak Karel I. Habsburško-Lotarinški. Po koncu prve svetovne vojne je Avstro-ogrska monarhija razpadla.