Sreda, 6. september 2023

Naško Križnar, fotografije v Sokolskem domu

Naško Križnar, Nad Selci, 2022 <em>Foto: Naško Križnar</em>
Naško Križnar, Nad Selci, 2022 Foto: Naško Križnar
Naško Križnar, Srednje Bitnje, 2022 <em>Foto: Naško Križnar</em>
Naško Križnar, Srednje Bitnje, 2022 Foto: Naško Križnar

V Sokolskem domu v Škofji Loki je na ogled postavljena serija fotografij Naška Križnarja, ki ga slovenska javnost bolj pozna kot etnologa, cineasta, publicista ter člana neoavantgardne umetniške skupine OHO. Vsa razstavljena dela so iz let pandemije covida-19, nastala pa so na področju Škofje Loke z okolico, torej (po večini) v mejah nekdanjega freisinškega gospostva.

Naško Križnar s fotografskim aparatom beleži strukturne značilnosti kulturne in urbane krajine, ob tem pa najdeva zanimiva in nenavadna znamenja, znake in vizualne strukture, preko katerih prepoznava (“bere”) prostor kot partituro ali vizualni tekst. Njegova fotografija ni določljiva po tematiki ali slogu, temveč po načinu, kako pride do motivov in kako jih oblikuje v sliko. Njegove fotografske upodobitve loškega prostora niso sporočila niti zgodbe, temveč so vsaka zase pričevanje o imanenci predmetnega sveta pred kamero. V obliki sprehoda po prostorih naravne, kulturne in tudi grajene krajine, nam predoča estetsko dovršene avtorefleksije in vizualne meditacije na sodoben, konceptualen način.
 

Naško Križnar (1943) je bil v času visokošolskega študija arhitekture in etnologije, med letoma 1963 in 1970, član neoavantgardne umetniške skupine OHO. Po tem obdobju je nekaj časa delal kot svobodni filmski delavec, nato pa se je posvečal najprej etnološkim raziskavam v Goriškem muzeju v Novi Gorici in kasneje, vse do upokojitve leta 2012, vizualnemu raziskovanju kulture v Avdiovizualnem laboratoriju ZRC SAZU, še posebej produkciji etnografskih filmov. Vizualno antropologijo je učil na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je tudi doktoriral, in na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Razstava bo na ogled do 17. 9. 2023 v delovnem času Sokolskega doma.