Sreda, 21. april 2021

Nova dvojna številka Pasijonskega almanaha

Glavni urednik Pasijonskega almanaha je kustos Loškega muzeja Jože Štukl. <em>Foto: Denys Shadro</em>
Glavni urednik Pasijonskega almanaha je kustos Loškega muzeja Jože Štukl. Foto: Denys Shadro
Urednika Pasijonskega almanaha Jože Štukl in Franc Križnar
Urednika Pasijonskega almanaha Jože Štukl in Franc Križnar

V četrtek, 15. 4. 2021, je izšla nova, tokrat praznična, dvojna številka mednarodnega zbornika Občine Škofja Loka Pasijonski almanah, ki izdaja od leta 2017 in med nas prinaša znanstvene, strokovne in poljudne pasijonske vsebine iz tujega in domačega prostora. Zbornik urejata Jože Štukl (glavni urednik) in Franc Križnar (odgovorni urednik) ob pomoči mednarodnega uredniškega odbora.

Tokratna obsežna in vsebinsko bogata številka 4-5 z letnico 2020-21 je namenjena tudi obeleževanju častitljivega jubileja, tristoletnice Škofjeloškega pasijona. V njej boste poleg županovega in uredniškega nagovora ter tradicionalne duhovne misli predstojnika škofjeloškega Kapucinskega samostana, brata Jožeta Smukavca, lahko prebrali kar trinajst različnih prispevkov iz Portugalske, Španije, Nizozemske, Nemčije, Hrvaške in Slovenije.

Predstavitev aktualnega Pasijonskega almanha si lahko ogledate v spodnjem posnetku oz. preberete v priloženem prispevku Danice Zavrl Žlebir iz Loškega glasu na dnu te strani.

Predstavitev letošnje dvojne številke mednarodnega Pasijonskega almanaha z glavnim urednikom Jožetom Štuklom
Pasijonski almanah že četrto leto zapored med nas prinaša znanstvene, strokovne in poljudne pasijonske vsebine iz tujega in domačega prostora. Med domačimi avtorji velja izpostaviti Metoda Benedika, zaslužnega profesorja Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, nekdanjega predstojnika škofjeloškega Kapucinskega samostana in nedvomna avtoriteta proučevanja, raziskovanja in pisanja o Škofjeloškem pasijonu. Tokrat se je razpisal o 300-letni zgodovini Škofjeloškega pasijona vse od njegovega nastanka pa do ukinitve v drugi polovici 18. stoletja. S tem se loška spokorna procesija velikega petka ni končala, ampak je zaživela v ponovnih uprizoritvah v letih 1999, 2000, 2009 in 2015.
Izdajatelj in založnik: Občina Škofja Loka, Javni zavod 973

Pripravil: Jože Štukl