Ponedeljek, 13. december 2021

Nova razstava slik Petra Gabra

Peter Gaber, Brez naslova, 2020, akril na platno
Peter Gaber, Brez naslova, 2020, akril na platno
Peter Gaber, I am, 2021, akril na platno
Peter Gaber, I am, 2021, akril na platno

V Kosovelovem domu v Sežani se je s svojimi novejšimi likovnimi deli predstavil akademski slikar in član Združenja umetnikov Škofja Loka Peter Gaber. Gre za uveljavljenega vsestranskega likovnega ustvarjalca in magistra umetnosti, ki se suvereno giblje med različnimi likovnimi področji in žanri. Poznamo ga predvsem po upodobitvah naravne krajine (cikel Zavetje gozda), izpolnjene s figuralnimi kompozicijami, preko katerih Gaber izpoveduje svoja introspektivna razmišljanja in zgodbe.

V najnovejšem slikarskem ciklu z naslovom Svet me oblikuje se umetnik vsebinsko še bolj povrne k sebi in s tem k človeku. Peter Gaber se intenzivno odziva na aktualna in pereča dogajanja na globalnem nivoju, ki ga intrigirajo in vodijo k ustvarjalnim likovnim dejanjem. V delih se reflektira njegov zelo oseben odnos do družbenih in socioloških situacij ter globljih psiholoških stanj. Po besedah umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Anamarije Štibilj Šajn, ki je o tvornosti Petra Gabra napisala izčrpen tekst, gre pri razstavi za razmišljanja o protestnih gibanjih, vzgoji, spolni identiteti ter vlogi in pomenu telefonskih aplikacij. Preko njih prehaja v jedro svojega raziskovalnega polja, ki pokriva predvsem odnose med ljudmi.

Peter Gaber ciklu Svet me oblikuje subtilno prehaja iz občega k osebnemu in obratno, globalna spoznanja pa vizualno pretvarja v originalno intimno likovno izpoved. Z likovnimi sredstvi neposredno prodira v bistvo stvari in jih tako naredi vsebinsko in oblikovno zanimive.

Razstava je bila v Kosovelovem domu na ogled do 12. decembra 2021.

Pripravil: Boštjan Soklič