Torek, 9. november 2021

Območna likovna razstava v Sokolskem domu

Tone Kožuh, Vaški motiv, 2020, olje na platno
Tone Kožuh, Vaški motiv, 2020, olje na platno
Janez Rant, Brez naslova, olje na platno
Janez Rant, Brez naslova, olje na platno
Lojze Tarfila, Lepotica ob vodi, 2021, olje na platno
Lojze Tarfila, Lepotica ob vodi, 2021, olje na platno

Že tretjič se na območni razstavi v Sokolskem domu v Škofji Loki predstavljajo likovni samorastniki s širšega loškega območja. S pomočjo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Škofja Loka, ki je poskrbel za vzorno organizacijo, so dosegli svoj zastavljeni cilj. S svojim ustvarjanjem so oplemenitili sebe in gostitelja, gledalce pa nagradili s svežimi likovnimi deli. Tudi tokrat nas avtorji nagovarjajo s prepoznavnimi likovnimi govoricami in oblikovnim spektrom, ki je v skladju z vsebino.

Škofja Loka z okolico je razgibano območje z bogato kulturnozgodovinsko dediščino, območna likovna razstava pa po pravilu vzpostavlja simbolični lok med loško preteklostjo in sedanjostjo. Kot vsaka kvalitetna umetniška prireditev je tudi pomenljiv kulturni dogodek; gre za izbor del avtorjev, ki niso vpeti v formalna ali neformalna likovna združenja. Razlogov, zaradi katerih nas izdelki udeležencev letošnje območne razstave nagovorijo in prepričajo, je veliko, dejstvo pa je, da rezultati avtorjev tako po vsebini kot izvedbenih rešitvah niso klišejski in povprečni, temveč suvereni in izrazno neposredni. Gre za pester nabor novejših del ustvarjalcev z Loškega, formalno in konceptualno ubranih na prostor, iz katerega izhajajo in v katerega so vpeti, ter sedanjost, ki jo doživljajo poglobljeno in intenzivno. Soočeni smo z individualnimi poetikami avtorjev, različnih tako po generacijah kot umetniških pristopih in stilnih opredelitvah, a sorodnih v prizadevanju po najbolj iskrenem upodabljanju izbrane motivike, kakor jo vidijo in občutijo. V okviru svojih ponotranjenih raziskovanj predstavnosti iščejo vedno nove izrazne oblike, ki jih udejanjajo na zanimive načine.

Območna likovna razstava je večplastna manifestacija; gledalcu ponuja vpogled v ustvarjalni izsek dejavnosti slikarskih zanesenjakov, avtorjem omogoča afirmacijo in preverbo lastne kreativnosti na umetniško definiran pozitiven način ter vzpostavlja možnost za dragoceno druženje, ki smo ga v zadnjih nekaj letih krepko pogrešali.

S svojimi deli se predstavljajo Anton Benedik, Ema Nunar, Franc Rant, Ivanka Oblak, Jana Mlinar, Janez Rant, Karlo Markovič, Lejla Vita Rihtaršič, Lojze Tarfila, Martin Eniko, Matjaž Eržen, Matjaž Metaj, Milka Jug, Natalija Žitnik, Štefka Krmelj, Tomi Albreht, Tone Kožuh, Zvezdana Kralj in Zvonko Kern.

Pripravil: Boštjan Soklič