Torek, 19. junij 2018

Odprtje razstave Človek : Stroj v Kostanjevici

Človek : Stroj <em>Foto: Mito Gegič</em>
Človek : Stroj Foto: Mito Gegič

sreda, 29. junij 2018, 20.00

Lamutov likovni salon, Kostanjevica na Krki

Metod Frlic, Tomaž Furlan, Sanela Jahić, Aleksij Kobal, Antonio Živkovič

Kustosinja razstave: Barbara Sterle Vurnik

Napovedujemo gostovanje razstave Človek : Stroj, ki jo je pripravil Loški muzej in je bila na ogled v Galeriji na Gradu v preteklem letu. Razstava je zbudila precej zanimanja širše in strokovne javnosti in tako se v naslednjem mesecu seli v Lamutov likovni salon. Gostitelj je Galerija Božidar Jakac. Kdor je ni uspel videti v Škofji Loki ima zdaj še eno priložnost!

Umetniška dela petih avtorjev se ukvarjajo z raziskovanjem dinamičnega razmerja med človekom in strojem in znotraj tega z vprašanji o vlogi in pomenu dela ter delavca v sodobni družbi. Na različne načine se dotikajo zlasti polja industrije, kjer se je to razmerje v preteklosti najbolj definiralo.

Omenjena tema je v preteklosti že zaznamovala marsikatero obdobje umetnosti – zlasti čas zgodovinskih avantgard. Danes je ponovno v ospredju zanimanja mnogih avtorjev. Svet je namreč v svojem tehnološkem razvoju vse bolj napredoval, z novimi, razvitimi oblikami strojev postaja vse bolj robotiziran in digitaliziran. Hkrati je zaznamovan tudi s posledicami nedavne globalne gospodarske krize.

Porajajo se mnoga stara in nova vprašanja ter dileme, ki jih razpirajo skozi svoja umetniška dela tudi avtorji na razstavi. Razmišljajo o pasteh in prednostih napredka. O krizi vrednot družbe, ki v imenu razvoja vse bolj hlepi po hitrem dobičku in kapitalu ter izkorišča in siromaši delavca. Sprašujejo se o posledicah dejstva, da stroj ni več le človekov pripomoček pri delu, ampak postaja vse bolj nadomestek, izum, ki iz delovnega procesa izrinja njegovega stvaritelja, kar ogroža zaslužek človeka in s tem njegovo preživetje. Spregovorijo pa tudi o uspešnih zgodbah “sodelovanja” med človekom in strojem ter o pomenu ohranjanja spomina na pretekle dosežke tehnološkega razvoja, ki jim danes rečemo industrijska dediščina.

Razstava se je v lanskem letu pridružila interdisciplinarnemu projektu gorenjskih muzejev z naslovom Naše tovarne, naš ponos – industrijska dediščina Gorenjske, ki je posvečen zgodovini lokalne industrijske dediščine na Gorenjskem.