Torek, 23. maj 2023

Odšel je Tomaž Kržišnik

Tomaž Kržišnik <em>Foto: Tihomir Pinter</em>
Tomaž Kržišnik Foto: Tihomir Pinter

Sporočamo vam žalostno vest, da je v 81. letu starosti v rodnih Žireh umrl slikar, ilustrator in grafični oblikovalec Tomaž Kržišnik. Bil je član Združenja umetnikov Škofja Loka.

Kržišnik je študiral na Višji pedagoški šoli v Ljubljani in med letoma 1964 in 1968 na Likovni akademiji v Varšavi, kjer je opravil magisterij iz ilustracije. Od leta 1988 je predaval na Oddelku za vizualne komunikacije ljubljanske Akademije za likovno umetnost, kjer je bil med letoma 2002 in 2008 redni profesor. Ukvarjal se je z grafičnim oblikovanjem, grafiko, risbo, slikarstvom, keramiko, steklom, oblikovanjem lutk, scenografijo in likovno opremo v arhitekturi. Svoje delo je predstavil na več kot 60 samostojnih in številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Udeležil se je mnogih mednarodnih slikarskih kolonij in se izpopolnjeval na številnih študijskih potovanjih, kjer so nastajali njegovi cikli risb in pastelov. Vodil je tudi vrsto študentskih delavnic (Grožnjan, Sinji vrh, Kaverljag), v okviru programa CEEPUS pa je bil predavatelj na seminarjih v študijskih programih likovnih akademij v Budimpešti, Krakovu in Bratislavi.

Za svoje ustvarjanje je Tomaž Kržišnik prejel veliko nagrad in priznanj. Med drugim nagrado Prešernovega sklada za likovno podobo predstavitve Zlata ptica (1975), odkupno nagrado mednarodne žirije na ljubljanskem mednarodnem grafičnem bienalu (1983) in Plečnikovo nagrado leta 1989. Leta 2013 je prejel še Groharjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje umetnikov Škofja Loka.

Pripravil: Boštjan Soklič