Sreda, 12. januar 2022

Plemstvo pri obedu

Nov Fokus

Plemstvo pri obedu

V razstavnem kotičku Fokus na hodniku Loškega muzeja kot del vsebin projekta Naša kuhna predstavljamo plemstvo pri obedu. Sredi 18. stoletja je strukturo prebivalstva Loškega gospostva poleg kmečkega in meščanskega namreč tvorilo tudi maloštevilno plemstvo, ki je sprejemalo vplive iz srednje in jugovzhodne Evrope. Kulinarične novosti in navade je spoznavalo preko kuharskih knjig in priročnikov, pa tudi ob študiju na tujih univerzah. Pri vedenju za mizo se je kranjska plemiška elita držala standardov evropske. Vse to pa je bilo odvisno od gmotnega položaja posameznega plemiča in odprtosti do novitet.

V Fokusu tako predstavljamo opremo jedilnice, bonton pri mizi in plemiški vsakdan ter prehrano, ki jo je v svoji znameniti Slavi vojvodine Kranjske opisal Janez Vajkard Valvasor. Od muzejskih predmetov pa na ogled postavljamo otroški stolček iz 17./18. stoletja, 
kositrno ročko z navojnim pokrovom iz 18. stoletja in krožnik z geometričnim motivom iz 16./17. stoletja.

Vabljeni na ogled!

Deli naprej