Ponedeljek, 30. oktober 2023

Podobe Klementine Golja v galeriji Muzeja Železniki

Klementina Golija, Iz cikla Korak do neba, 2020, mešane tehnike, platno
Klementina Golija, Iz cikla Korak do neba, 2020, mešane tehnike, platno

Oktobra je v galeriji Muzeja Železniki potekala likovna razstava Beležka spominjanja slikarke in grafičarke Klementine Golija iz Kranja. Umetnica je predstavila izbor del iz svojih novejših ciklov, ki se posredno navezujejo na kraje v Selški dolini, od koder izvirajo njeni predniki. Slikarko in njen likovni opus je v sklopu odprtja predstavil umetnostni zgodovinar in kustos Loškega muzeja Škofja Loka, Boštjan Soklič. Razstava je rezultat sodelovanja Loškega muzeja Škofja Loka in Muzeja Železniki. 

Klementina Golija je sodobna vizualna umetnica, ki je v teku let razvila lastno obliko predmetnosti, s katero dopolnjuje slovensko likovno sceno. Ustvarjanje dojema kot kompleksno dejanje, saj ji ni pomemben le končni artefakt, temveč že sam proces ustvarjanja. Čeprav je zavezana klasičnim likovnim medijem, avtorica presega slikarske konvencije, širi ustvarjalno polje v smeri umetniških intervencij in eksperimentov ter posega na področja sodobnih likovnih praks. Slikarska pripoved Klementine Golija je eklektična, njena priljubljena tema pa je ponotranjena iluzionistična krajina, podana z dinamično slikarsko govorico, ki je hkrati celovita, dramatična in izpolnjena s podrobnostmi. 
Iz njenih del se zazna izkušnje abstraktnega in predmetnega slikarstva. Izbrano motiviko doživlja kot orodje za izražanje poglobljenih razmišljanj, ki jih ekspresivno upodablja. Ob tem se ne veže na določeno formalno shemo ali slog, temveč preudarno izkorišča tiste elemente evropske modernistične tradicije, ki se ji zdijo zanimivi in uporabni. 

Klementina Golija je diplomirala  iz slikarstva leta 1990 na Akademiji di Belle Arti di Brera v Milanu, podiplomski študij grafike pa je zaključila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Lojzetu Logarju leta 1993. Podiplomski študij slikarstva je opravila pri prof. Gustavu Gnamušu leta 1995. Študijsko se je izpopolnjevala v Bostonu, New Yorku in Parizu. Živi in ustvarja v Kranju.