Torek, 26. april 2022

Pomladni koncerti v Crngrobu in knjižica z dogodki v cerkvah na Škofjeloškem

Pomladni koncerti v Crngrobu in knjižica z dogodki v cerkvah na Škofjeloškem <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu s svojo izjemno likovno in arhitekturno zasnovo ter akustično danostjo predstavlja nepredstavljivo ustvarjalno doživetje tako za poslušalce kot tudi izvajalce. V njej partner projekta Crngrob naokrog, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Škofja Loka, v mesecu maju pripravlja koncertni ciklus, pri katerem bodo izvajalci svoj program uskladili z ambientom.

V ponedeljek, 2. maja, ob 20. uri bo koncertni ciklus začel komorni zbor Megaron pod vodstvom Damijana Močnika z izvedbo Starožitnost vzkali v sedanjosti, v nedeljo, 15. maja, ob 20. uri bo nastopila vokalna skupina Vikra iz Trsta (zborovodkinja Petra Grassi), v nedeljo, 22. maja, ob 20. uri pa bo mednarodni ansambel za staro glasbo Canso Alfonsko X. “El Sabio” izvedel Cantigas de Santa Maria iz 13. stoletja. V nedeljo, 5. junija, bo Ansambel za staro glasbo Cappella Carniola s projektno vokalno zasedbo v sodelovanju z Akademsko folklorno skupino France Marolt in Mešanim pevskim zborom Crescendo oživili tradicijo romarskih vrtcev oziroma Marijinih vretenic. Vstop na koncerte je prost.

Več informacij o koncertih in ostalem programu si lahko preberete v knjižici Sakralna dediščina in umetnost: Dogodki v cerkvah na Škofjeloškem, ki je na voljo tudi v digitalni obliki (na dnu te novice), fizični izvod pa lahko prevzamete na recepciji Loškega muzeja, na škofjeloškem TIC-u ali v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren Loški muzej Škofja Loka. Organizacija koncertov: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Škofja Loka, Škofja Loka. Izbor programa: Janez Jocif.